Sfaturi culinare

#kebab #carne #legume

Cum sa faci cel mai bun kebab

Atunci cand spui cuvantul " " te gandesti la o mancare orientala, cu un gust exotic si aromat. Desi astazi aceasta mancare inseamna pentru multi doar carne pregatita la gratar, servita cu o lipie si o salata, la baza kebabul este un fel gatit din bucatele de carne facute la gratar, la cuptor sau prajite, servite in sandwich-uri, pe farfurie sau in castroane. De aceea, daca vei vrea sa pregatesti acasa kebab ar fi bine sa stii cateva lucruri de care sa tii cont.
 

1 Alege tipul de kebab pe care il vei pregati
 

Gandeste-te ce fel de kebab vrei sa mananci, in functie de bucataria tarii pe care o reprezinta. Ar fi bine sa stii ca mancarea numita kebab este intalnita in bucatariile turca, armeniana, arabeasca, cipriota, indiana, sud si centrasiana, irakiana, pakistaneza si partial africana. A fost adoptata si in bucatariile din Vest, mai ales sub forma de shish kebab sau doner kebab, care seamana mai degraba cu niste frigarui la gratar servite cu lipii, garnituri, dressing si salate.

 Decide-te si in legatura cu reteta, pentru a sti de ce dressing-uri si garnituri ai nevoie.
 

2 Hotaraste-te asupra carnii din care vei face kebab-ul
 

Un alt aspect de care va trebui sa tii cont este carnea din care vei prepara kebabul. Acest fel de mancare poate fi pregatit din carne de pui, porc, peste, fructe de mare, miel, legume, fructe si ingrediente vegetale precum tofu.

Aceasta carne poate fi taiata in cubulete pentru a fi pregatita, sau poate fi tocata. In functie de tipul de carne pe care il vei alege, vei hotara si daca il pregatesti pe bete sau sub forma de sandwich.

Sursa foto: zankouchicken.com

3 Decide daca vei folosi si fructe sau legume
 

In lumea orientala kebabul se poate face si din carne amestecata cu legume si fructe, insa si numai din fructe, respectiv legume. Bucatile le vei aseza pe betele care vor merge apoi pe gratar sau la cuptor.
 

4 Foloseste pentru pregatire condimente cu aroma orientala
 

Atunci cand pregatesti carnea pentru a o aseza pe bete sau pentru a o face ca un sandwich, foloseste coriandru, chimion, pasta de legume picanta orientala, daca e posibil, produsa in . Daca nu, fa-o acasa: pune intr-un blender cativa ardei iuti , un ardei gras si sare si mixeaza-i pana obtii o pasta.
 

5 Alege betele pe care vei face kebab-ul
 

Daca vrei sa pregatesti un kebab bun, vei avea nevoie de bete care nu iau foc. Cel mai indicate in acest caz sunt cele metalice, insa si cele din lemn pot fi folosite, dupa ce au fost tinute in prealabil in apa.

Sursa foto: turkishcook.com

6 Unge betele cu ulei inainte de a pune pe ele carnea
 

Inainte de a aseza pe ele carnea si/sau legumele, unge betele folosite cu o carpa imbibata in ulei. Acest lucru va ajuta carnea si legumele sa nu se lipeasca.
 

7 Foloseste mai degraba gratar cu carbuni decat gratarul aragazului
 

Un kebab pregatit la gratar cu carbuni este mai gustos decat unul pregatit pe gratarul asezat deasupra flacarii aragazului sau pe cel electric. Inainte de a aseza betele cu carne si legume pe gratar, unge gratarul cu putin ulei, pentru a putea desprinde usor carnea.
 

8 Pregateste garnituri si bauturi potrivite pentru kebab
 

In tarile orientale, kebabul este insotit la servire de orez sau de legume proaspat pregatite, fie fierte, fie facute la gratar. In plus, li se alatura si o bautura potrivita, de obicei o bautura pe baza de iaurt. Nu prepara legumele mult mai devreme decat kebabul pentru a fi gata in aproape acelasi timp. Ar fi indicat sa fie gata cam in acelasi timp, pentru ca nici una dintre el sa nu apuce sa se raceasca inainte de servire.

Daca te tenteaza varianta de servire care aduce mai degraba a mancare fast-food, cumpara lipii si serveste carnea si legumele invartite intr-o astfel de lipie, impreuna cu un sos potrivit.

Alatura-i o bautura pe baza de iaurt degresat sau un lichior tare.


Sursa foto : ifranchisemalaysia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare