Mujdeiul este un sos traditional romanesc, folosit cu placere la peste, mamaliga, friptura si sarmale. Varianta romaneasca a mujdeiului are corespondenti asemanatori la alte popoare, precum cele arabesti, dar si in Europa. Afla cum sa faci cel mai bun mujdei pentru mancarea ta.
 

Mujdeiul romanesc
 

Varianta romaneasca a sosului pe baza de usturoi este mujdeiul. In Romania, forma cea mai simpla a acestuia consta din tocarea cateilor de usturoi si amestecarea acestora cu ulei, de obicei ulei de floarea soarelui, la care se adauga putina sare.

Alte exemple de combinatii sunt: usturoi, sare de mare, ulei de masline, zeama de lamaie ; usturoi, sare, apa; usturoi, sare, ulei, smantana; usturoi, sare, ulei, maioneza; usturoi, sare, ulei, smantana, otet, marar, usturoi, smantana, leustean etc.
 

Alte tipuri de mujdei
 

Aioli este un sos provensal de usturoi, realizat din usturoi, ulei de masline si oua. Galbenusurile de ou sunt folosite pentru emulsia de ou si ulei. In afara de oua sau maioneza, se mai foloseste mustarul pentru acest tip de sos. Astfel, se amesteca galbenusurile de ou, usturoiul si mustarul de Dijon, apoi se adauga treptat uleiul si sucul de lamaie. Sosul se serveste cu fructe de mare, la peste sau supa de peste, pe crutoane, la cartofi fierti etc.

Skordalia este un sos de usturoi grecesc, tot baza de ulei, dar la care se adauga legume precum cartofii fierti sau chiar paine inmuiata. De asemenea, se poate pune oua, suc de lamaie si otet.

Toum este un sos de usturoi specific unor tari precum Libanul si Egiptul. Pe langa usturoi, sosul Toum contine sare, ulei de masline sau ulei vegetal si suc de lamaie. Sosul este folosit la sandwichuri, pe cartofi prajiti sau ca umplutura pentru pui. De asemenea, poate fi folosit la hummus si la painea libaneza. O posibila reteta pentru Toum include catei de usturoi, ulei de floarea soarelui, lamaie, ou, sare si apa rece.
 

Este bine sa stii
 

Foloseste partea plata a unui cutit pentru a zdrobi usturoiul dupa metoda traditionala sau cumpara un mojar pentru a-l toca bine si pentru a putea sa freci mujdeiul obtinut. O alta metoda de preparare este cu un blender.

Asigura-te ca usturoiul a fost tocat bine si ca nu ai folosit o cantitate mai mare decat este cazul. Aroma sa fiind foarte puternica, este important ca ingredientele din reteta sa fie folosite in mod echilibrat. Fa mujdeiul in ultimul moment, pentru a-l servi proaspat. Poti curata de dinainte cateii de usturoi si aduna restul ingredientelor, pentru a economisi timp.

  •   2011-08-31
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii