Sfaturi culinare

#mancare #peste #retete #usturoi #mujdei # peste cu mamaliga

Cum sa faci cel mai bun peste cu mamaliga si mujdei

Pestele cu mamaliga este unul dintre preparatele cele mai populare din bucataria romanilor. Acest fel de mancare poate fi facut in orice sezon si este indicat chiar si in perioada de post, la dezlegare de peste sau de sarbatori, in special de Anul Nou . Adauga usturoi si vei obtine o masa gustoasa pentru intreaga familie.

Iata cum sa faci cel mai bun peste cu mamaliga si mujdei:

1 Alege pestele

Pestele trebuie sa fie foarte proaspat. Il poti face prajit in tigaie, pe gratar sau la cuptor, cu piele sau file. Pastravul, crapul sau macroul constituie o alegere recomandata pentru acest fel de mancare.

Pane, pestele se curata bine, se da cu boia, sare si malai , dupa care se prajeste in tigaie, in ulei incins. Ai grija ca pestele sa aiba o grosime medie. Cand pestele este foarte subtire, preparatul nu mai iese atat de bun deoarece la final ramai cu senzatia ca ai mancat mai mult crusta de malai decat carne de peste.

Cei care nu au nicio problema in curatarea oaselor pot folosi pesti intregi, curatati de solzi, dati prin faina de malai. Foloseste caras, biban sau alti pesti de dimensiuni mai mici, da-i cu sare, trece-i prin malai si prajeste-i in ulei, la foc mic. Acest preparat este mai greu de mancat pentru copii si pentru persoanele care nu se descurca prea bine cand curata pestele de piele si oase.

Pentru un plus de savoare, adauga si branza. Incearca o reteta de peste in crusta de parmezan.

Pentru o masa eleganta si mai usor de servit, opteaza pentru pestele file. Il poti face la cuptor sau in tigaie. Incearca o reteta de peste cu lapte.

2 Pregateste mamaliga

Pregateste mamaliga din faina de malai in acelasi timp cu prepararea pestelui sau dupa, pentru a fi servita fierbinte, imediat. Afla reteta pentru cea mai buna mamaliga.

3 Pregateste mujdeiul

Traditional, pentru acest fel de mancare se face un mujdei simplu, din usturoi, sare si apa. O alta varianta este cea a mujdeiului cu smantana, pentru un preparat mai cremos. Mujdeiul cu smantana se potriveste foarte bine atat cu peste, cat si cu mamaliga. La mujdeiul simplu, din usturoi si sare, se poate adauga o legatura de marar tocat.

Daca vrei sa prepari o mancare dupa o reteta traditionala locala, incearca mujdeiul dobrogean, pe baza de rosii.

Foto: foodgawker.com
 

  •   2012-02-10
  •   9338 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Cauta-ti perechea