Sfaturi culinare

#porumb #legume #legume de vara

Cum sa faci cel mai bun porumb copt

Porumbul copt este o delicatesa pentru cei care vor sa isi aminteasca gustul copilariei petrecute la tara, la bunici. Gustul boabelor de porumb coapte, uneori aproape arse poate fi obtinut insa si acasa, fie ca stai la bloc sau la curte. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi pentru a obtine cel mai bun porumb copt .
 

1 Alege porumb bun pentru copt
 

Cel mai bun porumb pentru copt este cel care este inca “in lapte”, asa ca atunci cand mergi in piata sa cumperi stiuleti pentru a pregati porumb fiert, poti lasa cativa si pentru a-i pune la copt.

Cea mai buna metoda pentru a vedea daca stiuletii sunt buni pentru copt este incercarea cu varful degetului: daca apasand pe graunte iese un lichid albicios si laptos, inseamna ca porumbul este numai bun pentru copt.
 

2 Gandeste-te cum vrei sa coci porumbul
 

Stiuletii se pot coace in mai multe feluri: direct in jar , pe gratar, in cuptor, in folie de aluminiu sau intr-o tigaie. Cel mai bun porumb copt este acela pregatit in jar sau pe gratar.

Alege modalitatea prin care vei pregati porumbul copt. In functie de aceasta alegere vei putea sti ce ai de facut pentru a-l prepara.

Diferentele se vor vedea la final, mai ales la capitolul aspect: cel pregatit in jar va fi mai ars, iar cel gatit in folie de aluminiu sau la gratar va fi mai galbui.

In ce priveste gustul, cel facut la gratar sau direct pe jar va avea o aroma data de crusta pe care o va avea stiuletele usor ars, care ii va lipsi celui facut in folie de aluminiu sau in cuptor.
 

3 Pregateste ingredientele de care ai nevoie
 

In functie de modul in care alegi sa prepari porumbul copt iti vei pregati ingredientele: porumb, sare, folie de aluminiu (pentru pregatirea in folie de aluminiu), apa, carbuni si lemn (pentru cel facut in jar sau pe gratar), bete metalice sau din lemn ignifug (pentru cel facut in jar si pus pe bat).

In plus, daca te tenteaza ideea unui porumb copt cu unt, adauga listei de ingrediente si cateva linguri de unt cu care sa ungi porumbul.
 

4 Coace stiuletii pe gratarul incins sau in jar
 

Bunicii nostri faceau porumbul copt in jar, atunci cand pregateau mancarea. Tu poti face jar in soba (daca stai la casa si ai soba cu lemne) sau in curte, intr-un vas de gratar sau intr-un spatiu unde sa nu fie periculos. Foloseste lemn si carbuni, lasa focul sa se aprinda, iar atunci cand s-a facut jarul, pune stiuletii in jar fie ca atare, fie in panusi, fie infipti in bete pe care de obicei le folosesti la facut frigarui.

Daca vrei, unge boabele cu putin unt sau ulei de masline, cu ajutorul unei carpe putin inmuiata in unt sau ulei.

In cazul in care ai ales sa ii faci pe gratar, ai grija sa pui porumbul abia dupa ce gratarul este fierbinte. Pe gratar stiuletii pot fi asezati fie infipti in bete pentru frigarui, fie innveliti in folie de aluminiu, fie ca atare.
 

5 Nu lasa stiuletii sa se arda
 

Dupa ce i-ai pus la copt, invarte-i pe toate partile, in asa fel incat sa se coaca uniform pe toate partile. Ca sa nu te arzi, foloseste fie un cleste, fie bete pe care le folosesti de obicei pentru facut frigarui. Fie ca ii coci in cuptor, pe gratar sau in jar, nu lasa porumbii sa stea foarte mult pe o singura parte, ca sa nu se arda foarte tare, intoarce-i o data la cateva minute. Lasa-i la foc pana s-au copt bine.
 

6 Inainte de a-i servi, pune pe ei un amestec de apa cu sare sau sare simpla
 

Porumbul copt este foarte bun la gust daca are un usor gust sarat. Dupa ce i-ai luat de pe foc, lasa-i putin sa se raceasca inainte de a-i servi. Inainte insa ar fi bine sa ii ungi cu o saramura facuta din apa cu sare. Fiind fierbinti, apa se va evapora iar sarea va ramane lipita de suprafata boabelor.

Daca nu, poti pune direct sare inainte sa mananci porumbul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare