Ouale ochiurile, la fel ca in cazul cartofilor prajiti, constituie un preparat simplu, dar care poate fi ratat rapid, din neatentie . Ochiurile semi-crude sau arse pe margini sunt preparate neplacute, pe care nu vrea nimeni sa le manance.

Iata in continuare cum sa faci cele mai gustoase ochiuri:


Alege si pregateste ingredientele


Ochiurile se fac rapid si trebuie servite imediat, altfel isi pierd savoarea. De aceea este important sa ai la indemana toate ingredientele. Daca servesti ochiurile cu paine prajita, ar fi bine sa o pregatesti de dinainte sau in timp ce faci ouale.


Incinge tigaia si pune grasimea


Pentru ochiuri gustoase poti folosi unt, ulei sau un amestec de unt si ulei. Foloseste o tigaie antiaderenta si incalzeste-o putin, astfel incat untul sa devina spumos odata ce se topeste. Nu incinge, insa, tigaia foarte tare, deoarece untul se va arde si vei obtine un preparat negricios si cu miros urat .


Adauga ouale


Sparge oul, de preferinta pe o suprafata plana si pune-l usor in tigaie, astfel incat galbenusul sa ramana intreg. Da focul mic spre mediu, acopera tigaia cu un capac si asteapta 1 minut, 1 minut si jumatate. Ochiul este gata atunci cand pelicula care acopera albusul si galbenusul capata o culoare laptoasa. Poti adauga cu o lingura cateva picaturi de grasime din tigaie peste albus, pentru ca acesta sa se faca mai repede.

Cu o spatula lata, ridica oul si intoarce-l pe partea cealalta. Inchide focul si tine oul intors cam 20 de secunde, sa se faca in caldura din tigaie.

O alta posibilitate este sa dai drumul oului in tigaie si sa le lasi sa se faca pe o singura parte. Cu un minut inainte sa le iei de pe foc, fara sa le fi intors pe partea cealalta, pune capacul peste ele, astfel incat galbenusul sa se faca bine, iar conturul sa devina ferm.


Este bine sa stii


Daca faci mai multe ochiuri, foloseste o tigaie mare, pentru ca ouale sa aiba spatiu intre ele. Exista si tigai special concepute pentru ochiuri, cu patru sau mai multe cavitati rotunde. Astfel de tigai elimina problema lipirii ochiurilor intre ele, precum si pe cea a formei neregulate. Un astfel de produs costa in jur de 20 lei.

Ochiurile pot fi servite simple sau folosite in diverse retete, precum aperitivele de tip sandwich cu ochiuri sau ochiurile nemtesti cu sunca.

Sursa foto : enchantedspoon.blogspot.com

  •   2012-01-23
  •  

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.