Sfaturi culinare

#ciocolata

Cum sa faci ciocolata calda delicioasa

Ciocolata este pentru multi dintre noi o delicatesa, la care ne gandim cu placere de fiecare data cand avem in minte ceva dulce. Insa destul de multi dintre noi nu stiu ca ciocolata a fost intai de toate savurata ca bautura.

Bauta calda, o astfel de bautura poate fi o optiune buna pentru serile geroase de iarna, pentru o seara in doi, dar si pentru o petrecere cu prietenii. Insa daca este lasata sa se raceasca, poate deveni un desert delicios.

In lume exista sute de variante ale acestei bauturi, cu diferite arome si condimente adaugate: scortisoara, chilli, lichioruri, menta, cocos. Insa toate acestea au la baza o varianta pe baza de ciocolata, lapte, vanilie si zahar.

Ar trebui sa fii atent la un lucru: ciocolata calda este deosebita de bautura calda pe baza de cacao – aceea nu este ciocolata calda, ci “cacao calda”. Ciocolata calda are si o alta consistenta, mai densa, dar si o alta savoare.

Daca vrei sa faci o ciocolata calda delicioasa ar trebui sa tii cont de cateva sfaturi:

  • Sa folosesti ciocolata amaruie, de calitate foarte buna. Poti folosi insa si ciocolata pe care nu o mai mananci, care a stat prea mult intr-un anume loc si nu vrei sa o mai consumi ca atare. Pusa in ciocolata calda isi va amesteca gustul cu restul ingredientelor.
     
  • Sa folosesti lapte proaspat si, daca se poate, luat de la tarani.
     
  • Sa pui zaharul spre final, dupa gustul tau.
     
  • Sa adaugi un varf de cutit de sare, ii va da o savoare speciala.
  • Sa tai ciocolata cu un cutit pe care nu l-ai folosit inainte la taiat ceapa, usturoi sau alte astfel de alimente. Aroma acestora s-ar putea transfera in ciocolata. Inainte de a folosi cutitul sau razatoarea, in cazul in care vrei sa dai ciocolata prin razatoare , spala-le bine si usuca-le.
     
  • Sa folosesti metoda fierberii la aburi, astfel incat sa nu arzi ciocolata (in cazul in care intetionezi sa fierbi ciocolata pe foc, desi acest lucru nu este tocmai indicat). Poti pune vasul in care se afla laptele deasupra unui vas cu apa, care atunci cand va fierbe, va incalzi laptele din vasul de deasupra
     
  • In loc de lapte, se poate folosi si apa, insa savoarea si consistenta ciocolatei va fi diferita.
     
  • De Craciun, in cana cu ciocolata calda poti adauga acadele sau un ciubuc.
     
  • Daca iti doresti un amestec de gusturi si savoare, poti adauga mai multe tipuri de ciocolata.

Cum sa faci ciocolata calda, reteta de baza

Pentru aproximativ 10 portii ai nevoie de:

  • 8 cani de lapte
  • 1 cana cu zahar
  • 1 lingura esenta/praf de vanilie
  • 2 tablete de ciocolata amaruie.

Cum faci ciocolata calda:

  • Taie ciocolata in bucatele mici, pe care le pui apoi intr-un bol de mixer ( robot de bucatarie ). In loc sa tai ciocolata, ai putea si sa o dai pe razatoare, astfel incat bucatile sa fie cat mai mici.
     
  • Incalzeste laptele la foc mediu pana cand se infierbanta si nu mai poti sa-l atingi cu degetul.
     
  • Adauga vanilia si putin zahar si amesteca pana la dizolvarea lor. Opreste apoi caldura.
     
  • Ia din vasul cu lapte o cana de lapte si pune-o peste ciocolata maruntita. Lasa ciocolata sa se inmoaie si amesteca cu o lingura astfel incat toata ciocolata sa intre in contact cu laptele.
     
  • Adauga pe rand si restul de lapte peste ciocolata, amestecand continuu. Dupa ce ai terminat de pus laptele, amesteca pentru cateva minute ca sa obtii o compozitie si mai densa.
     
  • Spre final, gusta compozitia si vezi daca mai are nevoie de zahar. Daca mai are nevoie de zahar, mai adauga pe rand, amestecand si gustand mereu.
     
  • Pune compozitia rezultata in cani. Daca vrei, inainte de a face aceasta operatiune, poti adauga lichior, menta sau alte condimente, amestecand bine.
     
  • Inainte de o servi, ii poti adauga un mot de frisca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului