Sfaturi culinare

#meniu craciun #masa festiva #craciun #sarbatori #meniu

Cum sa faci meniul pentru masa de Craciun

Masa de Craciun reprezinta unul dintre acele momente in care iti doresti sa iasa totul perfect, deoarece este vorba despre o sarbatoare in care cei dragi se aduna si se bucura de atmosfera de sarbatoare. Mancarea pe care o servesti constituie un factor esential in succesul unui Craciun in familie .

Daca vrei sa organizezi o astfel de masa dar nu stii cum sa faci meniul, iata in continuare cativa pasi care te pot ajuta:

 

1 Afla numarul invitatilor

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa afli cati invitati vei avea la masa. Numai dupa ce obtii aceasta informatie poti sa stabilesti un meniu corect. Vei sti cati adulti si copii sunt. In plus, nu vei cumpara mult mai multe alimente decat ai nevoie. Oricum de Craciun ramane de obicei mancare si este bine sa eviti sa cheltuiesti sume foarte mari, ca apoi sa arunci mancarea invechita.

 

2 Afla preferintele si nevoile musafirilor

 

De Craciun, toata lumea vrea sa manance ceva bun si sa se distreze, alaturi de persoanele dragi. De aceea, este foarte important sa te interesezi care sunt preferintele si nevoile fiecaruia: daca exista persoane care tin regim, altele aflate la dieta, persoane vegetariene etc.

Dupa ce afli aceste lucruri poti sa incepi sa te gandesti la meniu.

 

3 Stabileste tipul de meniu

 

Petrecerea sau masa de Craciun pe care o organizezi poate fi una formala sau una mai relaxata. In primul caz, se va sta la masa, iar numarul felurilor de mancare trebuie sa fie cat mai mare, putandu-se ajunge chiar si la un meniu din 7 preparate.

In alt doilea caz, se poate sta la masa sau poti sa organizezi o cina de Craciun de tip bufet. Vei pune masa intr-un colt al camerei, lipita de un perete si vei aseza acolo platourile cu mancare. Fiecare isi poate lua mancare pe o farfurie aflata la dispozitie. Pentru acest tip de masa este bine sa existe cat mai multe colturi de conversatie, cu locuri de stat jos sau nu.

 

4 Stabileste meniul cu preparatele in cauza

 

Stabileste meniul. Este indicat sa alegi un meniu tematic. Pentru un meniu traditional romanesc vei servi la aperitive diverse preparate reci, din carne de porc, alaturi de branza, ceapa, masline etc.

Pentru un meniu pe baza de peste, poti servi fructe de mare, salate, preparate cu peste si lamaie etc. Pentru un meniu international, poti servi la felul principal de baza o friptura de curcan la cuptor. Gasesti aici retete pentru masa de Craciun.

 

5 Fa o lista cu timpul de preparare pentru fiecare fel de mancare

 

Uita-te pe retete si fa o lista cu timpul de preparare pentru fiecare fel de mancare, desert si fiecare bautura. Odata ce ai in fata aceasta lista, vei vedea mai clar. Stabileste ce preparate pot fi facute din timp, cu cateva zile inainte de cina de Craciun si care trebuie sa fie facute in ziua respectiva.

Dulciurile, fie ele bombonele, cozonaci sau prajituri, pot fi facute cu cateva zile inainte. O friptura de pui sau de porc la cuptor, insa, trebuie neaparat facuta in ziua in care vei avea cina de Craciun. Selecteaza, planifica si apuca-te de treaba.

 

6 Pregateste o lista de bauturi

 

Pregateste o lista de bauturi care sa se potriveasca la mancarurile serite. La o cina festiva, in mod normal daca servesti vin, ar trebui sa ai unul pentru aperitive, altul pentru felul principal si un al treilea pentru desert.

Fa-le o surpriza invitatilor si pregateste niste cocktailuri festive. Poate fi vorba chiar de un cocktail tematic, ca un simbol al Craciunului. Le vei servi pe langa celelalte bauturi.

De asemenea, trebuie sa dispui si de bauturi nonalcoolice, nu doar pentru copii, dar si pentru adulti. Asigura-te ca ai apa minerala si apa plata.

La sfarsitul mesei, este recomandat sa servesti ceai si cafea, care vor fi insotite de prajituri.

 

7 Fa o lista cu ustensilele de bucatarie, vesela si tacamurile necesare

 

Pentru o cina festiva, vei avea nevoie de o vesela si niste tacamuri speciale. Trebuie sa ai un numar suficient, sa le speli si sa le stergi foarte bine, pentru a nu mai ramane niciun strop de apa pe ele.

De asemenea, citeste cu atentie retetele pe care le vei pregati. Se poate sa ai nevoie de o ustensila de bucatarie sau de un aparat de care nu dispui. Mergi la cumparaturi sau imprumuta.

 

8 Alege decoratiunile

 

In functie de vesela si tacamurile folosite, poti sa alegi niste decoratiuni potrivite pentru cina de Craciun, dar si pentru casa. Acestea vor da un aer festiv casei si vor ajuta ca toata lumea sa se simta cat mai bine. Bazeaza-te pe rosu, verde si alb daca iti doresti niste decoratiuni traditionale de Craciun.

  •   2010-12-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii