Sfaturi culinare

#orez #risotto #unt #vin

Cum sa faci risotto

Orezul in sine a fost introdus in Italia pe filiera araba, in Evul Mediu . Insa risotto este un preparat specific gastronomiei italienesti, de consistenta cremoasa. Retetele de risotto sunt numeroase, de la risotto cu parmezan la risotto cu fructe de mare . Tipurile foarte cunoscute de orez pentru risotto sunt Carnaroli, Vialone, Arboreo si Baldo. Printre cele mai renumite variante de risotto din Italia este preparatul numit Risotto alla Milanese.

Pentru a prepara risotto in stil italian, orezul trebuie sa absoarba lichidul, de obicei, supa de pui . Astfel, capata o consistenta cremoasa. Se spune ca preparatul trebuie sa aiba o consistenta suficient de puternica incat furculita infipta in el sa stea in picioare. Tipurile foarte cunoscute de orez pentru risotto sunt Carnaroli, Vialone, Arboreo si Baldo. Printre cele mai renumite variante de risotto din Italia este preparatul numit Risotto alla Milanese.

Iata ce trebuie sa stii pentru a face un risotto gustos:
 

1 Alege tipul potrivit de orez pentru risotto
 

Orezul pentru risotto are un bob mic sau mediu, rotund sau semirotund. Ideea este ca orezul sa se lipeasca si nu ca boabele sa stea separat. Cauta in magazine acele pachete de orez pe care sunt indicatii referitoare la risotto.
 

2 Foloseste ingredientele potrivite
 

Sursa foto: saison.chPentru risotto ai nevoie de orez, unt nesarat, ulei de masline, ceapa, mirodenii la alegere. Cantitatile folosite sunt de obicei urmatoarele: la 1 cana de orez proaspat se folosesc 4 cani de lichid (supa de pui). Poti folosi 1 lingura de unt, 1 lingura ulei de masline, ½ cana de ceapa taiata marunt.
 

3 Foloseste instrumentele potrivite
 

De asemenea, ai nevoie de o lingura de lemn. Reteta de risotto presupune sa amesteci mult in mancare, iar o lingura de lemn ajuta mai mult la un amestec omogen decat un tacam de metal.
 

4 Urmeaza pas cu pas reteta aleasa pentru risotto
 

Alege-ti o reteta de risotto si urmeaza pasii. De obicei, se incepe cu legumele. Se taie marunt ceapa (se poate pune si morcov) si se pregatesc condimentele care vor fi folosite. Amestecul de ceapa si condimente trebuie sotat in ulei de masline. In loc de ulei de masline se poate folosi unt nesarat. Odata ce s-a rumenit, ceapa se muta intr-un vas, iar in aceeasi tigaie se pune orezul. Ar trebui ca in 10 minute sa devina translucid, sticlos. In tot acest timp se amesteca in mod constant.

Peste orez se pune ceapa cu sosul ei si se toarna un sfert de pahar de vin alb caldut. Dupa evaporarea vinului, se adauga supa de pui. Pe masura ce orezul absoarbe lichidul, se adauga mereu supa de pui, astfel incat el sa nu apuce sa se usuce. De fapt tot secretul sta in aceasta etapa in care se adauga lichid putin cate putin, lasand orezul sa absoarba supa aproape complet, dar nu de tot. Procesul se repeta de fiecare data. Orezul devine lipicios si cremos. Dupa ce orezul este al dente (ferm, fraged, dar nu crocant), se adauga restul ingredientelor (de exemplu branza rasa, unt), se acopera, se inchide focul si este lasat 2-3 minute sa creasca.
 

5 Serveste-l imediat
 

Risotto trebuie servit imediat, altfel capata o consistenta gelatinoasa.
 

  •   2010-10-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii