Sfaturi culinare

#oua #faina #taitei

Cum sa faci taitei de casa

Taiteii sunt un ingredient des folosit in bucatarie. Poti face cu ei supe, mancaruri chinezesti , spaghete , lasagna etc. Daca vrei sa-i prepari in casa, o poti face. Reteta este extrem de simpla si uneori are numai doua ingrediente: si faina. 

1 Foloseste ingrediente de calitate
 

Daca faci de casa, este recomandat sa folosesti si ingrediente de de calitate. Ai nevoie doar de sare, faina si oua. In general, cam la 100 grame de faina vei folosi un ou proaspat.

Exista si cazuri in care poti face taitei din faina si apa. La 2 cani de faina, trebuie sa folosesti ½ cana de apa.
 

2 Prepara aluatul
 

Fa aluatul amestecand ouale cu faina si cu sarea. Aluatul se framanta pana cand nu se mai lipeste de mana si il poti forma intr-o bila mare.

Aluatul se lasa la dospit acoperit cu un servet sau cu o bucata de plastic, pentru 30 de minute.
 

3 Pregateste taiteii
 

Apoi se intinde cu sucitorul pe o suprafata acoperita cu faina. Grosimea foii de aluat depinde de taiteii pe care vrei sa-i faci. Pentru supe, de exemplu, se fac taitei mai subtiri, in timp ce pentru mancaruri cu carne, acestia pot fi mai grosi. In cazul in care nu poti intinde bine aluatul, adauga o lingura de apa in el.

Lasa foaia 15-20 de minute, astfel intinsa. Foile se vor mai usca putin si vor putea sa fie taiate mai bine. Daca foile sunt umede, atunci si taiteii se vor lipii intre ei.

Apoi ruleaza foaia si taie cu un cutit foarte ascutit, razant, pe langa degete. Taiteii taiati astfel trebuie desfacuti si intinsi, pentru a se usca.

O alta posibilitate este sa folosesti o masina de facut taitei sau robotul de bucatarie. Cu ajutorul unor astfel de aparate ai posibilitatea sa alegi dimensiunea taiteilor, in functie de latime si lungime.
 

4 Usuca taiteii
 

Taiteii se lasa apoi la uscat. Ii poti intinde pe un prosop de bucatarie curat, pe masa, dar exista posibilitatea sa se lipeasca intre ei.  Aceasta varianta este mai buna pentru taiteii foarte fini. Cei mai lungi si mai grosi pot fi atarnati de un suport de lemn, la fel cum se atarna carnatii afumati .

  •   2011-01-13
  •   14002 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Dovleacul... vedeta de sezon

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului