Cum sa...

#branza #branza albastra #vin #fructe

Cum sa faci un platou cu branzeturi

Un platou cu branzeturi este intotdeauna o solutie reusita pentru o masa. Alegand diverse sortimente de branza vei multumi toate gusturile. Apoi, un astfel de platou nu se pregateste tocmai usor, astfel incat musafirii tai vor aprecia in mod sigur efortul pe care l-ai depus penru a le oferi o masa eleganta si aspectuoasa.

1 Decide cand servesti platoul cu branzeturi
 

Platoul cu branzeturi poate fi servit atat ca aperitiv, la inceputul mesei, cat si ca desert, in loc de o prajitura sau alt preparat dulce.

In cazul aperitivului, este recomandat sa servesti o cantitate mai mica de branza, bazandu-te pe branzeturi mai usoare si proaspete. Poti alege branza proaspata de capra, Mozzarella etc.

In cazul in care platoul de branzeturi va juca rol de desert, atunci ar trebui sa contina o cantitate mai mare de branzeturi. De asemenea, intr-o astfel de situatie este bine sa folosesti cat mai multe tipuri de branza, terminand cu cele mai parfumate si mai mature dintre ele.
 

2 Alege un numar de tipuri de branza
 

Pentru un platou de branzeturi este important sa alegi un numar impar de tipuri diferite de branza. Un platou contine minim 3 tipuri, iar media generala este de 5 feluri de branza.
 

3 Alege tipurile de branza
 

Este recomandat ca tipurile de branza sa fie diversificate: branza moale si branza tare, branza proaspata si branza matura, branza din lapte de capra , oaie, vaca etc.

Alege o branza moale, precum branza Camembert sau branza Brie. Poti selecta o branza de oaie precum Roquefort, o branza mai tare, din lapte de capra, precum branza Beaufort. In cazul celei mai simple combinatii, alege 3 branzeturi complet diferite: o branza moale (exemplu branza Brie), o branza albastra (exemplu branza Rochefort) si o branza tare (exemplu branza Cheddar).
 

4 Aseaza branzeturile pe platou
 

In general, un platou cu branzeturi contine bucati mari de branza si nu felii (prin urmare, nu cum s-ar servi in mod normal pe un platou de aperitive de genul cascaval, branza, salam, sunca etc). Branzeturile moi este bine sa le lasi intregi, deoarece daca le tai ar putea sa se faramiteze.

Branzeturile semi-moi si cele tari pot fi taiate in bucati mari gen triunghiuri (ca feliile de tort).

Branzeturile se aranjeaza pe platou dupa ordinea in care urmeaza sa fie servite: se incepe de la cea mai usoara si proaspata branza si se sfarseste cu branza cea mai matura si mai parfumata. Branzeturile nu trebuie sa fie inghesuite intre ele, pentru a putea permite sa fie taiate cu usurinta.
 

5 Alege o garnitura pentru platoul cu branzeturi
 

Un platou de branzeturi trebuie sa fie insotit de o garnitura. Cel mai adesea, aceasta este reprezentata de fructe. Poti pune ciorchini de struguri, fructe uscate, mere, pere, fructe de padure, mango, papaya etc. Mai poti folosi nuca, migdale, fistic etc.

De asemenea, se folosesc masline, diverse carnuri feliate, biscuiti, grisine, felii de paine (bagheta). In cazul biscuitilor, este recomandat ca acestia sa fie unii obisnuiti, neutri, in timp ce painea se recomanda a fi una speciala (paine cu nuca, fructe uscate, susan, usturoi etc).

In general, pentru platoul de branzeturi la aperitiv se aleg garnituri sarate si satioase, precum felii de prosciutto, masline etc, in timp ce platoul de branzeturi pentru desert contine mai mult garnituri dulci: fructe confiate, miere, gem, nuci prajite etc.
 

6 Alege vinul pentru platoul de branzeturi
 

Pentru diferitele tipuri de branza ar trebui servite vinuri potrivite. Poti servi, de exemplu, un vin de Bordeaux la o branza Camembert , o sampanie pentru branza Brie, un Muscat sau Rieslings pentru branza cu mucegai, un Sauvignon Blanc pentru branzeturile proaspete din lapte de capra.
 

7 Aseaza masa pentru platoul cu branzeturi
 

In apropierea platoului ar trebui aranjate cutitele. Ideal este sa existe cate un cutit pentru fiecare fel de branza.

Pune cate o farfuriuta si furculita pentru fiecare persoana care va sta la masa, impreuna cu un servet de masa. Fiecare isi poate taia de pe platou atata cat doreste, alegand branza preferata. Farfuriile sunt absolut necesare deoarece eticheta impune ca la orice fel de mancare sa existe o farfurie. Desigur, in cazul unei mese in familie, intre prieteni apropiati sau intr-o situatie intima si neprotocolara, poti face cum crezi.
 

8 Scoate branza din frigider mai devreme
 

Branza nu trebuie sa fie rece atunci cand o servesti. Fa platoul din timp si pune-l in frigider. Cu jumatate de ora – o ora inainte de a-l servi, scoate-l si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei. Branzeturile isi vor inteti astfel aroma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare