Foloseste strugurii din curte sau gradina pentru a prepara cateva sticle cu vin de casa. Poti consuma vinul ca atare sau foloseste-l pentru diverse preparate culinare. Iata in continuare cateva ponturi pentru a face un vin de calitate.

Familiarizarea cu principalele proceduri de producere a vinului

Producerea vinului este un proces complex, care necesita cunostinte temeinice. Este important sa cunosti principalele proceduri, precum transvazarea, pritocitul, sulfitarea sau cupajarea. Sulfitarea, de exemplu, este o operatiune care are un rol important in cazul vinurilor tinere.

Levurile active uscate se folosesc pentru dirijarea fermentatiei alcoolice si pentru a pastra aroma boabelor de struguri.

Alege tipul de struguri

Poti face vinul de casa din soiul preferat de struguri: Cotnari, Tamaioasa, Feteasca etc. Daca nu ai propria productie de struguri, va trebui sa gasesti un producator de incredere. Soiul de vita este esential in obtinerea unui vin de calitate. Cand strugurii provin din vite hibride, se obtine un vin mai slab alcoolizat si cu o aciditate mai mare. Strugurii proveniti din vite nobile au avantajul de a produce un vin care poate fi depozitat o perioada lunga de timp.

Pentru ca vinul sa fie bun, trebuie sa alegi numai ciorchini maturi, cu struguri bine copti.

Pregateste boabele de struguri pentru vin

Pentru prepararea vinului de casa, alege ciorchinii de struguri copti, fara urme de mucegai, fara fisuri sau alte imperfectiuni. Clateste boabele in apa pentru a inlatura praful si mizeria. Dupa spalare, strugurii se zdrobesc si se lasa cateva zile la macerat pentru obtinerea mustului.

Pentru un vin de calitate, deosebit de importanta este igiena. Butoaiele sau recipientele folosite se spala foarte bine pentru a evita procesele chimice nedorite.

Depozitarea vinului

Pentru un vin natural, nu adauga zahar, nici conservanti. Depozitat corespunzator, la temperaturi constante, vinul de casa poate fi consumat timp de un an de zile.

Foto: crushpadwine.com

  •   2012-09-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii