Ouale constituie o sursa bogata de proteine si vitamine. Se spune ca cine se pricepe cat de cat la gatit trebuie sa stie macar cum sa fiarba un ou. Ouale fierte, insa, pe cat par de simplu de facut, pe atat de complicate devin uneori, din cauza ca nu se respecta niste indicatii banale.

Iata cum se fierbe un ou, in functie de reteta pentru care il pregatesti:

1. Alege ouale

Ouale trebuie sa fie proaspete si sa nu aiba coaja crapata. Daca urmeaza sa le servesti in coaja, spal-o bine cu apa inainte sa pui oul la fiert, avand grija sa nu-l spargi. Nu folosi detergenti deoarece acestia se pot infiltra in coaja. Nu pune la fiert oua pe care abia le-ai scos din frigider deoarece la contactul cu apa fierbinte, coaja lor rece poate sa se fisureze.

Un alt truc care ajuta la prevenirea craparii este sa se intepe cu un ac coaja din capatul oului unde exista sacul de aer. Acesta se poate umfla de la abur si se crapa in timpul fierberii.
 

2. Fierbe apa
 

Apa trebuie pusa la fiert la foc iute si se lasa pana cand da in clocot. Numai din acest punct se adauga ouale. Vei avea nevoie de un ceas. Un ceas de bucatarie este cea mai buna solutie atunci cand ai nevoie de oua fierte la un anumit nivel. Este bine sa folosesti o oala cat sa incapa ouale pe care vrei sa le fierbi. Cu cat stau mai stranse intre ele, cu atat ouale au mai putine sanse sa se crape. Cand fierbi oua in cratite prea mari, acestea au mult spatiu intre ele, incep sa se miste in oala si sa se loveasca intre ele. Apa trebuie doar sa acopere putin ouale.

3. Fierbe ouale

Adauga ouale in apa cu ajutorul unui polonic sau al unei linguri pe care sa o scufunzi incet in apa, astfel incat oul sa nu se loveasca de peretii vasului. Ouale se fierb la foc mediu.

Daca vrei oua fierte moi, atunci fierbe-le numai 3 minute. Acestea au inca albusul si galbenusul semilichid. Pentru ca albusul sa fie ferm si galbenusul cremos, fierbe oul 4 minute. Oul fiert mediu poate fi servit cu paine, branza si rosii. Are o textura cremoasa si este hranitor.

Pentru oua fierte tari, acestea se tin la fiert 5 minute. Ouale fierte tari sunt cele mai utilizate in retete, de la salate la diverse aperitive.

Respecta timpul de fierbere. Daca il depasesti, galbenusurile se inchid la culoare si au o textura gumoasa.
 

Sursa foto : tontongullu.seesaa.net
 

  •   2011-12-13
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii