Te-ai trezit cu un pliculet de cardamom in cosul de cumparaturi si nu stii ce sa faci cu el? Nu te grabi sa il dai deoparte ori sa-l imparti prietenilor! Descopera bucuria de a gati cu acest condiment spectaculos, oferind retetelor tale gustul si izul exotic al Indiei. Iata care sunt preparatele pe care aceasta mirodenie spectaculoasa le innobileaza si le scoate din cotidian!

Paine

Combinatia de dulce si iute pe care cardamomul o ofera in doze echilibrate preparatelor il transforma intr-un condiment numai bun pentru painea facuta in casa. Daca vrei sa prepari o paine cu totul si cu totul speciala, presara putina pudra de cardamom in aluat.

Orez

Pune cateva pastai de cardamom in apa in care fierbi orezul, iar gustul acestuia va capata o aroma aparte, dupa care vei deveni dependent. Orezul capata un gust dulce-intepator si este numai bun pentru a fi adaugat in preparatele orientale, pe baza de curry sau legume.

Fripturi

Nu exsta tip de carne care sa nu se "bucure" de aroma senzuala pe care cardamomul o ofera fripturilor de orice fel. Indiferent ca le prepari la tigaie, cuptor sau la gratar, fripturile de porc, miel, vita sau pasare trebuie innobilate cu aceasta mirodenie exotica.

Ceai sau cafea

Daca nu ai savurat pana acum o ceasca de ceai sau cafea condimentata cu un strop de cardamom, nu stii ce ai pierdut! Gustul dulce si usor picant al condimentului, precum si parfumul senzual pe care-l elibereaza la contactul cu aceste bauturi fierbinti ofera o nota cu totul speciala ritualurilor tale de dimineata sau dupa-amiaza. Se potriveste cel mai bine cu ceaiurile orientale si cafeaua turceasca, insa nu inseamna ca nu il poti testa si in alte sortimente ale acestor bauturi.

Supe

Sarea, piperul si cel mult 1-2 ierburi aromatice constituiau pana acum regalul mirodeniilor cu care asezonai supele? Cardamomul isi va face loc printre ele de indata ce vei gusta prima supa de legume, pasare sau de orice alt fel innobilata cu acest condiment. Nu va mai lipsi dintre mirodeniile folosite la supe si din cosul tau de cumparaturi!

Shake-uri de fructe

Nu doar ca nu te-ai gandit pana acum sa adaugi vreun condiment in shake-urile sau smoothie-urile cu fructe, dar cardamomul ar fi fost probabil ultimul pe lista de mirodenii pentru aceste preparate. Cu toate acestea, cardamomul potenteaza gustul smoothie-urilor pe baza de mango, ananas sau guava, oferindu-le totodata o aroma subtila si senzuala.

Sursa foto: dantelle.com

  •   2014-01-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Daniela Ganciu

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii