Sfaturi culinare

#cartofi #bucatarie #sfaturi culinare #musaca

Cum sa folosesti cartofii in bucatarie

Stiai ca nu poti adauga in aceeasi mancare cartofi noi si cartofi vechi? Stiat ca la temperaturi mai mici de 4 grade amidonul din cartofi se indulceste? Daca nu stiai aceste lucruri si vrei sa afli mai multe lucruri despre cum poti gati aceasta leguma pe care orice incepator intr-ale bucatariei stie sa o pregateasca, citeste randurile care urmeaza.
 

Substantele nutritive si cele toxice ale cartofului
 

Cartofii sunt legume pe care le poti gasi oriunde in lume. Tocmai de aceea variantele de cartofi sunt multiple si destul de deosebite: anumite specii din America sunt mai dulci, altele mai fainoase, insa la baza toti cartofii sunt fie albi, fie roz. Aceste legume sunt bogate in amidon, vitamina C, vitamina B6, fibre, fosfor, fier, zinc, proteine (aflate intr-un strat subtire chiar sub pielea tuberculului) si potasiu.

Insa cartoful contine si substante toxice, asa numitii glicoalcaloizi, cum ar fi solanina si ciaconina, care au rolul de a proteja planta si se gasesc in special in frunze, germeni, vlastari si fructe. In plus, atunci cand tuberculii sunt expusi la lumina , in interiorul acestora creste continutul de glicoalcaloizi din interiorul lor, concentratiile cele mai puternice aflandu-se imediat sub piele.

De aceea, daca ai tinut cartofii la soare, la lumina sau i-ai pastrat prea mult in afara mediului lor natural, este indicat sa ii gatesti la temperaturi de peste 170 grade Celsius pentru a distruge partial aceste substante.

In plus, cartofii sunt foarte cunoscuti pentru continutul lor in amidon, care se pastreaza intact si dupa ce cartoful mancat a trecut prin digestia din stomac si intestinul subtire. Aceasta substanta este considerata a fi una benefica pentru ca protejeaza impotriva cancerului de colon, scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor si creste satietatea.
 

Cum se pastreaza cartofii
 

Incaperile unde se pastreaza cartofii ar trebui sa fie intunecate, bine ventilate si sa aiba o temperatura constanta de aproximativ 4 grade Celsius, pentru cazurile in care vei pastra cartofii pentru o perioada indelungata. Daca ii vei pastra insa pentru o perioada mai scurta, atunci ar trebui sa ii tii la temperaturi de 7-10 grade Celsius.

In cazul in care aceasta temperatura va scadea sub 4 grade, amidonul din cartofi se va transforma in zahar, astfel ca tuberculii vor deveni mai dulci.

Inainte de a-i pune la pastrare ar trebui sa ii alegi: cartofii care prezinta zone stricate ar trebui indepartati, pentru ca acestea sa nu-i contamineze si pe restul. De asemenea, ca acesti cartofi ar trebui consumati primii, dupa ce li s-au indepartat portiunile cu probleme.

Daca in timpul depozitarii, care poate depasi sase luni, cartofilor le apar zone verzi, negricioase sau muguri din care vor creste mustati, aceste portiuni ar trebui curatate inainte de a te apuca sa ii gatesti. 

Poti depozita cartofii si in saci de hartie, dupa ce i-ai curatat de pamant si de tuberculi cu probleme, insa nu ii pune in acelasi sac cu ceapa, pentru ca gazul eliminat de cele doua va duce la stricarea legumelor.
 

Cum poti folosi cartofii in bucatarie
 

Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coaja sau fara coaja, intregi sau taiati bucati, cu sau fara condimente.
 

Sursa foto: Nestle.com.au1 Ce mancaruri poti face din cartofi
 

Din tuberculi de pot face aproape orice fel de mancaruri: supe, ciorbe, salate, pot fi copti, fierti sau prajiti si consumati fie simpli, fie pe post de garnitura, fie in combinatie cu alte legume. De asemenea, ii poti adauga in placinte, budinci sau musacale. Poti pregati si cartofi umpluti : cartofii pe care i-ai semi-fiert sau semi-copt, astfel incat sa se inmoaie putin, ii poti umple cu diferite umpluturi – branzeturi, un amestec de branza si sunculita etc., urmand a-i pune ulterior la cuptor pana cand cartofii s-au inmuiat si pot fi mancati (ii poti incerca cu o furculita).

Din cartofi poti face si chiftele de post, din cartofi copti sau fierti si pisati, amestecati cu alte legume si putina faina, facute bulete si prajite, dupa ce au fost trecute prin pesmet.

Cele mai des intalnite mancaruri de cartofi sunt piureurile: cartofii sunt fierti in coaja, apoi curatati de coaja si mai apoi zdrobiti si amestecati cu lapte sau iaurt si unt. Insa pot fi parte si din piureul de legume care contine si alte legume fierte. De asemenea, ii poti gati, fie sub forma de cuburi, taiat felii, fie copti, fie adaugati in clatite cu cartofi.

In plus, din cartofi poti pregati aperitive si gustari delicioase, precum snacks-urile cunoscute si iubite nu doar de adulti, ci si de copii.
 

2 Cartofii copti fie la cuptorul aragazului, fie la microunde

Tuberculii isi pastreaza proprietatile nutritive foarte bine si daca sunt gatiti la microunde. Daca vei inveli cartofii intr-un plastic special, care sa fie aerisit, cartoful isi va pastra din apa.

Sursa foto: Vegcooking.comIn schimb, daca vei pune cartofii la cuptor ori in coaja, ori curatati si crestati, iar in crestatura vei pune unt sau margarina, condimente si ierburi aromatice, vei obtine niste cartofi copti foarte gustosi.

Facuti la cuptor, cartofii pot fi consumati atat simpli, cat si insotind fripturi din carne (de peste, pui, vita, porc) care pot fi pregatite la cuptor, fierte sau prajite. Deasupra cartofilor copti pot fi puse diverse tipuri de branza, smantana sau sosuri.

3 Mancaruri de cartofi cu arome internationale
 

Daca vrei sa obtii o mancare cu influenta englezeasca, poti coace cartofi noi cu menta, pe care sa ii servesti alaturi de un sos de unt topit. Pentru o mancare irlandeza traditionala, amesteca cartofi pisati combinati cu varza data pe razatoare si ceapa iar pentru clatite cu cartofi irlandeze, pune cartofi facuti la gratar , storsi de zeama si amidon si trecute prin faina, unt si praf de copt, apoi prajeste-i si pune-i in clatite.

In plus, in nordul Italiei cartofii sunt folositi la pregatirea pastelor gnocchi iar in anumite parti ale Spaniei sunt utilizati pentru a pregati tortilla sau Patatas bravas. De asemenea, mai poti fi adaugati in supa de cartofi si varza albaniana si in supele bavareze.

In India, cartofii sunt amestecati cu condimente picante si sunt introduse intr-un aluat care este dupa aceea dat la cuptor.
 

4 Cartofi noi versus cartofi vechi
 

Tuberculii scosi din pamant in timpul verii, atunci cand planta se apropie de maturitate, insa inainte de a-si indeplini perioada de crestere sunt numiti cartofi noi. Ei au coaja mai subtire ca o foita, care poate fi indepartata mult mai usor decat coaja tuberculului ajuns la maturitate. Aceasta coaja poate fi data deoparte prin radere, evitand astfel taierea vreunui strat din cartof.

Cartofii noi sunt si ei foarte folositi in bucatarie pentru ca au un gust putin deosebit de al celor vechi, de anul trecut, anumite mancaruri fiind indicat sa fie pregatite doar cu acest tip de cartofi. Amestecarea celor doua tipuri de cartofi, vechi si noi, nu este indicata, pentru ca timpii de gatire sunt diferiti.
 

5 Alte lucruri despre cartofi
 

Tuberculii mai pot fi folositi si in prepararea unor bauturi precum vodca.

Curata cartofii astfel incat sa iei un strat cat mai subtire de sub coaja si sa le pastrezi substantele nutritive. Iar dupa ce i-ai curatat pastreaza-i in apa rece in care ai adaugat un strop de otet sau suc de lamaie, pentru a impiedica reactia amidonului cu oxigenul din aer catre va conduce la innegrirea cartofilor.

Pentru a obtine un gust deosebit pentru cartofii pregatiti la cuptor, inainte de a-i pune la copt unge-i cu putin ulei de masline, astfel incat miezul sa isi ia din gustul si aroma uleiului.

Daca vrei sa-si pastreze cat mai bine aroma, atunci cand ii fierbi pune-i in apa incat sa treaca cu putin peste nivelul lor, sa fie bine cuprinsi de lichid, insa acesta din urma sa nu fie prea mult. Nu acelasi lucru se poate spune si despre prajitul cartofilor - acestia trebuie sa se prajeasca in mai mult ulei pentru a se praji bine pe toate partile, vor deveni astfel mai gustosi. In plus, atunci cand ii prajesti, spre final, poti adauga un catel de usturoi taiat felii, care sa isi lase aroma alaturi de cartofii din tigaie.

Poti obtine o musaca delicioasa de cartofi daca vei inlocui vinetele din reteta originala de musaca cu cartofi.

Nu uita ca atunci cand folosesti pentru gatit cartofi congelati trebuie sa consumi toata cantitatea pe care ai dezghetat-o pentru ca recongelaandu-i isi vor pierde din proprietatile nutritive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului