Sfaturi culinare

#coriandru #plante aromatice #ierburi aromatice #culinar #sfaturi culinare #seminte #frunze #radacina

Cum sa folosesti coriandrul in bucatarie

Coriandrul este inca una dintre ierburile aromatice foarte folosite in bucatarie. Daca pana acum l-ai adaugat in diverse mancaruri, insa nu stiai cum altfel l-ai mai putea folos ini gospodarie, noi te ajutam cu cateva sfaturi.

Coriandrul este folosit in bucatariile din Europa, de pe continentul american, Orientul Mijlociu si Africa de Sud, iar in Asia este ceea ce se numeste patrunjel. Planta este cultivata mai ales in Maroc si Romania, desi cele cantitati mari provin si din Egipt si China.

Frunzele au un gust deosebit de al semintelor, cu un plus de nuanta acida, insa intreaga planta poate fi folosita.
 

Utilizari ale plantei de coriandru

Frunzele proaspete sunt folosite mai ales in mancarurile din Asia de Sud , in bucataria chineza si in anumite mancaruri mexicane, in timp ce in cele indiene sunt gatite pana savoarea se diminueaza. Radacinile si semintele au o aroma mai puternica decat a frunzelor si sunt folosite in bucatariile din India, Germania, Rusia si alte parti ale Europei si Americii.

Aceasta planta este folosita drept remediu pentru anxietate si insomnie, iar semintele sunt un bun diuretic si un ajutor pentru digestie. Sucul de coriandru este un tratament bun pentru acnee, dar este indicat si pentru bolile digestive. Este bogat in calciu, magneziu, fosfor, vitaminele K si C, dar si in provitamina A.
 

Cum depozitezi coriandrul

Aceasta planta aromatica este folosita sub forma proaspata, dar si uscata.

1 Cumpara planta, alegand doar plantele frumoase, cu frunze verzi, stralucitoare si fara pete.

2 Poti pastra planta proaspata pentru o anume perioada de timp, in functie de preferinte: fie asezata in intregime intr-un pahar cu apa, cu radacinile cuprinse in apa, acopera paharul cu o punga de plastic si pune-l la frigider. Schimba-i apa odata la 2-3 zile si foloseste-l in decurs de 1-2 saptamani. Si mai ales, nu spala planta inainte de a o pune la frigider.

3 Frunzele sunt mai bune in forma proaspata, pentru ca prin uscare isi pierd din aroma. Ele pot fi pastrate proaspete ca atare, in frigider, pentru cateva zile sau pot fi inghetate, daca vor fi utilizate peste o perioada lunga de timp. Le poti ingheta intr-o punga de plastic, dar si invelite intr-un prosop de hartie in lada de legume a frigiderului. In aceasta stare sunt utilizabile timp de jumatate de an.

4 Semintele pot fi transformate in pulbere, insa pot fi folosite si ca atare. Pentru un plus de aroma, poti praji semintele inainte de folosire. Tine semintele intr-un recipient bine inchis, intr-un spatiu intunecat, ferit de caldura si frig. Le poti folosi astfel timp de 1 an.
 

Cum sa folosesti coriandrul in bucatarie

1 Adauga coriandrul in mancaruri de baza, sosuri sau marinate, inainte sa termini de gatit

Poti folosi frunzele de coriandru in mancarurile fierte, dar si in sosuri, supe, salate sau adaugat peste carne inainte de a fi prajita sau coapta. Daca vrei, poti pune aceasta planta si in marinate – marineaza carnea de vitel intr-un amestec de ulei, zeama de lamaie, frunze de coriandru, sare si piper inainte de a o pune la prajit sau la cuptor.

Adauga frunzele de coriandru in mancare atunci cand aceasta este aproape gata, pentru ca acestea sa nu-si piarda savoarea prin procesul de gatire.

2 Coriandrul in bucate de inspiratie internationala

Adauga semintele de coriandru in salate, pentru a obtine un gust ca cel preferat de gospodinele din Rusia, sau in mancarurile de tip curry, precum cele din India. Le poti folosi si atunci cand pregatesti carnati nemtesti sau italieni sau bere belgiana pe baza de orz. Inainte de a le adauga in mancare le poti praji sau incalzi pentru a le intensifica aroma.

Daca vrei sa obtii o mancare cu savoare asiatica, adauga radacini de coriandru in supe sau paste, precum in mancarurile din Thailanda. Poti adauga semintele si in supe sau in mancaruri prajite pe baza de carne de pui, dar si in budinci.

Daca vrei sa obtii o mancare cu carne de miel asemanatoare celor servite in bucatariile arabe, adauga coriandru in timp ce pregatesti miel sau umpluturi cu carne. Aceasta planta merge foarte bine in combinatie cu sunca si carne de porc, mai ales daca i se alatura si portocala. Da o savoare speciala mancarurilor de peste si alaturi de alte condimente, se poate afla in amestecul care este adaugat peste carnea de pui sau peste, inainte de a fi data la cuptor sau pe gratar.

3 Coriandrul in dulciuri si aluatul

Poti folosi coriandru si in budinci sau prajituri, paine, compozitii dulci sau aluaturi ale mancarurilor pe baza de aluat.

Poate fi adaugat deasupra mancarurilor deja gatite insa si adaugat in diverse piureuri de legume sau in sosuri servite cu fructe de mare.

4 Coriandru in loc de cafea

Il poti adauga si peste iaurt, pentru a obtine o bautura hranitoare. Poate fi folosit si ca un substitut pentru cafea.

5 Frunze de coriandru adaugate la cocktail

Daca ai inghetat frunzele de coriandru in forme de cuburi de gheata, adauga-le pentru a da savoare unui cocktail precum cel Bloody Mary .

6 Coriandrul si masuratorile

Daca te-ai decis sa transformi semintele in pudra de coriandru, ar trebui sa ai grija la masuratori. Foloseste pentru masurare lingurita, astfel incat aroma sa nu strice gustul mancarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului