Sfaturi culinare

#leustean #planta aromatica #verdeata

Cum sa folosesti leusteanul in bucatarie

Leusteanul este o planta aromatica folosita mult in bucatarie, in special in bucatele pregatite in sud-estul Europei. Se inrudeste cu telina, atat la modul in care arata, cat si la gust si aroma. De la aceasta planta se pot folosi toate componentele: frunzele, radacinile, semintele si fructele, care odata adaugate in mancare ii vor da acesteia un gust deosebit.

 

Leusteanul si efectele sale medicale

Despre leustean se spune ca este una magica, pentru ca ajuta la pastrarea sanatatii plantelor din jur. Insa efectele benefice ale acestei plante pot fi folosite si de catre oameni: ceaiul de leustean are efect antiseptic, putand fi aplicat pe rani, dar poate fi si baut pentru a stimula digestia. De asemenea este indicat pentru durerile de stomac si rinichi, dureri de cap, reumatism, guta sau in problemele legate de circulatia sangvina.

Cum se pastreaza leusteanul

Desi aceasta planta este cea mai buna in forma proaspata, ea poate fi pastrata si pentru perioada din an in care nu poate fi cules verde. Exista mai multe metode prin care poti pastra leusteanul: fie inghetat, fie uscat.

1 Ingheata leusteanul

Dupa ce ai spalat frunzele de leustean, ia-le si pune-le rapid intr-o oala cu apa clocotita. Nu tine frunzele acolo ci doar introdu-le cu o miscare scurta. Pune-le apoi imediat intr-un bol cu apa foarte rece, in care poti adauga si cateva cuburi de gheata. Lasa-le in apa rece pentru cateva minute, scurge-le si pune-le in pungi din plastic speciale pentru inghetat (se gasesc de cumparat in supermarket-uri) si lasa-le sa inghete in congelator, pana la momentul cand le vei folosi.

2 Usuca leusteanul

Tulpinile de leustean, cu tot cu frunze, pot fi uscate intr-un spatiu aerisit, fara umezeala sau caldura excesiva. Ulterior, planta uscata poate fi pusa in pungi de hartie sau intr-un vas bine inchis si tinute intr-un loc intunecat, ferit de umezeala si caldura.

 

Cum sa gatesti cu leustean


1 In ce mancaruri merge adaugat leusteanul

Leusteanul poate fi adaugat in supe, tocanite, mixuri de legume sau de legume si carne, in salate, in mancaruri pe baza de carne, cartofi si rosii. Se potriveste foarte bine cu oua, creme de branza, morcovi, mere, cartofi, pui, ciuperci, carne de porc, orez, rosii, porumb, carne de miel si fumat .

Daca ai la dispozitie seminte de leustean, marunteste-le si adauga-le in aluaturi de prajituri, biscuiti, paine sau pateuri cu branza . Le poti folosi si in sosuri, dressing pentru salata, ori alaturi de branzeturi.
Frunzele le poti pune in forma uscata sau proaspata in supe (mai ales in cea de pui si cartofi) si ciorbe. De asemene, frunzele proaspete dau o aroma deosebita salatei de cartofi si ciorbei de perisoare.

Daca vrei sa faci paste vegetariene, adauga-l intr-un sos verde, alaturi de niste frunze de spanac.


2 Ai grija la aroma puternica

Pentru ca are o aroma puternica, ar trebui adaugat intr-o cantitate mai mica decat patrunjelul sau telina.

Poti folosi radacina de leustean in ciorbe sau in amestecuri de legume, insa nu in cantitati mari, astfel incat aromele sa se combine.

Poate fi folosit si ca inlocuitor al sarii. De asemenea, leusteanul este este recunoscut drept o planta cu efect afrodiziac. 


3 Leustean si arome din cultura britanica

Daca vrei sa obtii un tonic cu aroma britanica, amesteca leustean cu coniac (brandy) in raport de 2 la 1. Vei obtine o bautura pe care o poti savura pe timp de iarna.

Daca vrei sa obtii o mancare cu aroma scotiana, adauga leustean in mancare cu fazan, pui, sunca sau jambon.


4 Adauga leusteanul in timp ce gatesti, nu la final

Adauga leusteanul in mancare cu 15-20 de minute inainte de a o lua de pe foc, astfel incat sa aiba destul timp ca sa-si lase aroma.


5 Leusteanul poate fi combinat cu alte plante

Combina-l cu alte plante aromatice , precum si cu alte condimente precum oregano, patrunjel, busuioc etc. Insa nu uita faptul ca el poate inlocui mararul, patrunjelul, tarhonul sau busuiocul, mai ales in sosul pentru paste.
 

  •   2010-02-05
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii