Sfaturi culinare

#oregano #aroma #planta aromatica #ierburi aromatice #sfaturi culinare #bucatarie #culinar

Cum sa folosesti oregano in bucatarie

Unul dintre condimentele pe care le intalnesti foarte des in retetele pe care le pregatesti este oregano . Aceasta planta aromatica este nu doar un element culinar foarte important, ci si un foarte bun medicament natural. Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre oregano, o poti face din randurile urmatoare.

Oregano este un condiment des utilizat in bucatariile din Italia, Spania, America Latina, Turcia si Grecia, datorita gustului sau usor mentolat, care da o savoare deosebita mancarurilor. Exista mai multe tipuri de oregano (european, mexican, asiatic etc. ), care cresc in zonele mediteraneene, dar si in Vestul Asiei, iar cultivatorii au adaptat planta si la conditii de clima mai rece, planta care creste in astfel de zone avand o aroma mai putin intensa decat cea crescuta in zone mai calde.

De la aceasta planta se folosesc frunzele, care sunt mai aromate in forma uscata decat cruda. Este confundat deseori cu sovarful, o planta care se aseamana foarte bine cu oregano si care creste mai ales in zona balcanica a Europei.
 

Oregano si efectele medicinale
 

Oregano este cautat si datorita proprietatilor sale medicale: este un bun antioxidant, antimicrobian , antiseptic, are efect expectorant, fiind indicat in dureri de cap si tuse, dar si in durerile de stomac si burta, mai ales in cazul celor cauzate de paraziti sau menstruatie. De asemenea, ajuta la linistirea somnului si la calmarea febrei. 
 

Cum pastrezi oregano
 

In cazul in care poti cumpara oregano proaspat, ar trebui sa stii ca frunzele de oregano au un aspect proaspat, de o culoare verde vibranta, cu un aspect fara pete si coada ferma. Daca vrei sa pastrezi aceste frunze acasa, atunci trebuie sa stii ca le poti pune intr-un prosop de hartie si asezate in frigider, in cutia pentru legume. Le poti si taia bucati, intr-un vas bine inchis, prin care sa nu patrunda aerul. Mai ai si posibilitatea de a le ingheta, fie ca atare, intr-o punga cu apa, fie in forme pentru cuburi de gheata.

Oregano-ul uscat trebuie pastrat intr-un vas de sticla bine inchis, intr-un loc intunecat, racoros si uscat, acolo unde va ramane in stare buna pentru aproximativ sase luni.
 

Cum folosesti oregano in bucatarie
 

1 Adauga oregano in mancarurile cu carne
 

Planta este folosita mai ales in sosurile de rosii, in legume coapte sau prajite sau deasupra carnii prajite la gratar. In bucataria asiatica este adaugat in apa in care se fierbe carnea de vita, pentru ca elimina mirosul de vita si ii da carnii un miros deosebit. Se poate amesteca bine cu mancarurile picante sau foarte aromate si merge combinat cu masline, capere si leustean.
 

2 Foloseste oregano daca vrei sa obtii arome asemanatoare cu ale mancarurilor din alte tari
 

Daca vrei sa obtii o mancare cu aroma italieneasca, atunci ar trebui sa stii ca in combinatie cu busuiocul, oregano sta la baza multora dintre mancarurile italienesti, in special a pastelor, pizzei sau aluaturilor. De asemenea, daca vrei sa mananci bucate ca in bucatariile grecesti, adauga savoare salatelor (se combina foarte bine cu branzeturi, salata, legume si masline) si sosurilor pe baza de lamaie si ulei de masline, care insoteste mancarurile pe baza de peste si carnea la gratar.

Daca iti doresti sa mananci kebab la fel ca cel pregatit de turci, atunci ar trebui sa stii ca la baza gustului deosebit al acestuia sta un amestec de oregano, paprica, sare si piper. Ei mai folosesc acest condiment si pentru a da un plus de gust carnii de miel si de oaie.  

In cazul in care vrei sa incerci o mancare cu aroma mexicana, adauga oregano peste mancarurile cu ardei, paprica, usturoi sau ceapa.

In cazul in care pregatesti pizza acasa, nu uita sa ii adaugi oregano, pentru a obtine un gust precum cel incercat in pizzeriiile italienesti.
 

3 Pentru un plus de savoare strange frunzele de oregano intre degete
 

Daca adaugi in mancare frunze de oregano proaspete sau uscate intregi, vei obtine o aroma si mai deosebita daca inainte de a le adauga in mancare le vei freca putin intre degete.

Daca vrei ca condimentul sa dea o aroma delicata care sa se pastreze si pentru momentele cand vei gusta mancarea pe care o pregatesti, atunci este indicat sa il adaugi atunci cand mancarea este aproape gata.
 

4 Oregano in mancarurile de legume, omlete si mancarea de ciuperci
 

Adauga oregano in mancarea de ciuperci sote, in mancarurile de legume sar si in dressingul pentru salate. Da un plus de aroma omletei si fripturilor adaugand un varf de oregano.

Acest condiment se combina foarte bine cu fasole, mazare, anghinare, vinete, rosii, dovlecei, peste, miel, ciuperci, ardei, cartofi, carne de iepure, carne de porc, carnati, carne de vita, crustacee, ansoa, branza de capra sau de oaie. Este adaugat in sosul de pizza sau paste, dar si in marinate.

Il poti adauga si in mancarurile cu oua sau branza, dar si in supe si placinte cu carne.
Poti face un sos delicios daca il amesteci cu unt topit si suc de lamaie, pe care dupa aceea il poti turna deasupra mancarurilor din carne de pasare sau peste.
 

5 Da aroma uleiului de masline
 

Poti sa obtii un ulei de masline cu un gust si aroma speciale daca in vasul cu ulei de masline adaugi si niste oregano.

Daca vrei sa obtii un ulei savuros, adauga oregano si usturoi uleiului de masline. Intr-o cratita mica pune o cana de ulei de masline extra-virgin, impreuna cu patru sau cinci catei de usturoi zdrobiti, si trei frunzulite de oregano. Lasa cratita la foc mic si lasa-le sa fiarba pana cand usturoiul incepe sa se inmoaie, pentru aproximativ 30 de minute. Ia cratita de pe foc si las-o la temperatura camerei. Scoate oregano-ul si usturoiul iar uleiul ramas foloseste-l pentru a stropi pestele inainte de a-l da cuptor sau pentru a gati crevetii ori sosul pentru paste.
 

6 Oregano peste painea prajita cu usturoi si branzeturi
 

Daca vrei sa faci paine prajita cu aroma de usturoi, nu ar strica si un varf de oregano adaugat deasupra painii. 

Poti obtine o gustare delicioasa daca deasupra unei bucati de branza feta vei stropi cu putin ulei de masline, iar deasupra vei adauga putin oregano.
 

7 Combina condimentele
 

Amesteca oregano cu usturoi, ceapa, busuioc, patrunjel, cimbru si ulei de masline pentru a obtine mancaruri delicioase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete