Prazul este o leguma gustoasa, potrivita pentru anotimpul rece. Il poti folosi in supe, tocanite, placinte , paste, salate si diverse garnituri.

Prazul face parte din familia allium si este inrudit cu ceapa si usturoiul. Leguma se potriveste foarte bine in mancaruri cu ingrediente care merg cu ceapa, precum rosiile. Il poti combina cu branza, carne de pui, vitel sau sunca. Condimenteaza-l cu cimbru, busuioc, salvie , patrunjel sau asmatui. Serveste-l cu sosuri din mustar, branza, tomate sau suc de lamaie .

Prazul este disponibil pe toata durata anului, dar se recomanda sa fie consumat din septembrie in martie. Prazul este potrivit pentru diverse sosuri, precum sosurile de branza sau cele de unt.

Iata in continuare cum sa folosesti prazul in bucatarie:
 

1. Curata prazul
 

Taie prazul chiar in locul in care frunzele se strang pe tulina. Taie apoi si mustatile de la capatul alb si orice portiune care este mai tare. Spala apoi prazul foarte bine pentru a elimina impuritatile de pe frunze.
 

2. Pune prazul la fiert
 

Daca gatesti prazul prin fierbere, ai nevoie de o oala cu apa si sare. Este suficient sa pui 1 lingurita de sare la 1 litru de apa. Pune apa la fiert si cand da in clocot adauga prazul. Acesta trebuie sa fie acoperit cu totul de apa. Lasa-l la fiert timp de 20 - 25 de minute, fara capac.
 

3. Fa prazul la gratar
 

Prazul poate fi folosit pe post de garnitura, facut la gratar. Unge-l cu putin ulei si da-l cu sare si piper. Pune-l apoi pe gratarul incins, intre 5 si 10 minute, in functie de cat de gros este.
 

4. Pregateste prazul la abur
 

Daca folosesti un steamer, poti face prazul intr-un mod simplu si dietetic . Lasa-l in jur de 10 minute in steamer, pana cand s-a patruns. Daca faci un praz intreg, se poate sa fie nevoie chiar si de 15 minute. Pentru prazul taiat, 8 minute sunt suficiente.

Adauga-i putin ulei si suc de lamaie, apoi asezoneaza-l cu sare si piper.
 

5. Praz in ulei
 

Prazul se face adesea in tigaie, prajit in ulei de masline sau unt, timp de 5 - 10 minute. Prazul poate fi facut si sote, cu fenel, cimbru si suc de lamaie.
 

6. Praz la cuptor
 

Prazul la cuptor este delicios si constituie un fel de mancare hranitoare. Poate fi facut cu masline sau cu branza, cu sosuri albe sau rosii. La cuptor, prazul se prepara in jur de 30 de minute la 210 grade Celsius.


Sursa foto: culinaryacadamies.com
 

  •   2011-11-23
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii