Sfaturi culinare

#tocator

Cum sa folosesti si intretii un tocator in bucatarie

Tocatorul face parte dintre ustensilele indispensabile in bucatarie. Este un obiect folosit des si are rolul de a proteja blatul la taiarea carnii, legumelor si celorlalte ingrediente. Pentru o igiena corecta, trebuie sa stii cum sa intretii acest ustensil, care vine in contact cu multe tipuri de mancare.

1 Alege tipul de tocator dorit
 

 

Tocatorului obisnuit i se spune adesea fund de lemn in limbajul oral. Un tocator de lemn poate fi realizat, de exemplu, din panouri de fag, imbinate, dar poate fi fabricat si dintr-un lemn mai special, precum bambusul. Un tocator bun de lemn trebuie sa fie confectionat din lemn masiv, care reduce deformarile si este rezistent la apa datorita unui adeziv special.

Sursa foto: onlinemetals.comAlte tocatoare manuale, mai moderne, sunt realizate din tipuri de plastic (de exemplu, polietilena) sau din alte materiale, precum marmura. Cele de plastic se gasesc peste tot in magazine, in diverse culori si grosimi, unele dure, altele flexibile. Avantajul acestora consta in faptul ca sunt mai usor de curatat si igienizat. Exista si tocatoare din sticla, foarte dure si rezistente. Sunt foarte usor de curatat, insa fac un zgomot puternic la taiere.
 

2 Curata in mod corect tocatorul de lemn


Tocatoarele de lemn, prin natura lor, sunt poroase. Lemnul are tendinta sa absoarba bacteriile si resturile foarte mici, care raman pe suprafata lui. Tocmai de aceea este deosebit de important sa stii cum sa-l cureti. Tocatorul nu se lasa scufundat in apa, pentru a fi spalat mai tarziu.

Este indicat ca dupa fiecare taiere a unui ingredient sa speli tocatorul, inainte de a-l refolosi pentru a taia altceva pe el. Foloseste apa calda si detergent de vase , pentru a fi sigur ca ai inlaturat toate resturile. Asigura-te ca l-ai sters si uscat bine inainte de refolosire .

Sursa foto: realsimple.comDaca tai ceapa, usturoi sau alte alimente cu miros puternic, suprafata tocatorului poate sa absoarba acest miros, care nu dispare neaparat la prima spalare. Pentru o curatare mai eficienta, pune putin otet in apa cu detergent.
 

3 Foloseste tocatoare separate pentru diverse alimente
 

Este contraindicat sa tai carne pe tocator si apoi, pe aceeasi suprafata nespalata, sa tai legume, zarzavaturi , paine, branza sau alte alimente. Carnea cruda poate fi purtatoare de bacterii care se vor transfera pe branza sau pe celelalte alimente puse apoi pe tocator.

Daca nu ai destul timp sa speli si sa usuci bine tocatorul inainte de a-l folosi pentru altceva, este indicat sa cumperi cateva tocatoare, fiecare fiind destinat altui tip de aliment: pentru paine, pentru carne, pentru produse lactate, pentru zarzavat etc.
 

4 Reconditioneaza tocatorul
 

Fundul de lemn se poate reconditiona folosind o solutie din ceara de albine si ulei mineral. Solutia sigileaza lemnul, prevenind craparea lui. In privinta unui tocator de plastic, se poate face o solutie din otet si apa. Tratarea suprafetei cu o solutie umple porii, impiedicandu-i sa absoarba particule de mancare, diverse lichide etc.

Daca insa nu doresti acest lucru, poti pur si simplu sa cumperi un nou fund de lemn. Din punct de vedere igienic, este mai bine sa folosesti unul nou, decat unul crapat. Bacteriile se ascund in aceste crapaturi si sunt foarte dificil de eliminat.

5 Depoziteaza tocatorul intr-un spatiu adecvat

Tocatorul de lemn se depoziteaza intr-un spatiu adecvat, evitandu-se temperaturile extreme. O temperatura prea joasa sau una prea ridicata poate sa distruga suprafata de lemn. Fundul de lemn se pastreaza bine la temperatura camerei, departe de umezeala. Umezeala incurajeaza formarea bacteriilor. De aceea, fundul de lemn trebuie bine uscat si, daca se poate, asezat pe o muchie.
 
Sursa foto : velvetbrown.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului