Sfaturi culinare

#bere #berea #cum sa gatesti cu bere

Cum sa gatesti cu bere

Berea este nu numai o bautura care strange prietenii aproape, ci si un interesant ingredient pentru prepararea diferitelor feluri de mancare. Multi bucatari considera ca prin adaugarea de bere unei retete i se da de fapt savoare si ajuta diferite ingrediente sa isi manifeste proprietatile intr-un mod special.

Aceasta bautura poate fi folosita in foarte multe retete, de la cele de paine, trecand prin cele de paste si ajungand pana la mancarurile pe baza de carne.

Lucruri pe care trebuie sa le stii cand gatesti cu bere:

  • Tipul de bere. In gatit trebuie avut insa grija ce tipuri de bere folositi: in general trebuie ca berea sa nu fie foarte amara si nici prea slaba.
     
  • Atentie la fierbere . Nu lasati berea sa fiarba prea mult timp pentru ca prin fierbere indelungata berea isi pierde din proprietati. Specialistii spun ca aroma berii la capitolul gatit vine din hameiul folosit pentru fabricarea ei, iar aceste uleiuri din hamei se distrug prin fierbere pentru mult timp.
     
  • Calitatea berii. Nu gatiti niciodata cu o bere pe care nu nu ati dori sa o beti. Daca respectivul lichid nu te atrage ca bautura, atunci mai mult ca sigur ca nu te va atrage nici in mancare. Pe de alta parte, daca vreti sa folositi o bere care s-a rasuflat, trebuie sa stiti ca datorita contactului cu aerul, a pierdut si din proprietatile bune pentru gatit.
     
  • Experimentele ajuta. Experimentati varianta gatitului vechilor retete cu bere. Inlocuiti lichide precum apa sau vin cu bere si veti obtine noi variante ale mancarurilor dumneavoastra preferate.
     
  • Berea in supe. Puteti adauga bere si in supe. Inlocuiti un sfert din lichidul in care fierb legumele si carnea cu berea dumneavoastra preferata si veti fi surprins/a de aroma noii supe, dar si de fragezimea carnii fierte, intr-un timp scurt.
     
  • Berea in marinata. Folositi bere in loc de amestec pentru marinat sau apa atunci cand fierbeti sau marinati pestele sau puiul. De asemenea puteti folosi berea daca vreti sa faceti peste sau pui la cuptor , fie in aluat, fie copt in folie de aluminiu .
     
  • Bere pentru gratar. Pentru friptura pe care o faci la gratar, trebuie sa stii ca poti adauga bere in sosul in care marinezi carnea inainte de a o face la gratar. Pune o parte de sos si una de bere, aseaza amestecul peste carne si lasa carnea sa absoarba toate gusturile din acest amestec, peste noapte, in frigider.

    Poti adauga bere si in sosul pe care il pui pe carnea care sfaraie pe gratar, vei obtine astfel o savoare speciala.
     
  • Paine cu bere. Daca vrei sa gusti o paine cu un gust special, atunci inlocuieste fie o parte, fie toata apa folosita pentru aluatul de paine cu bere. Aceasta va fragezi aluatul, il va face mai usor de framantat si va da painii un gust deosebit.
     
  • Bere la micul dejun. Poti inlocui cu bere bruna apa cu care faci clatitele sau vafele pe care le gatesti pentru micul dejun sau pur si simplu pentru desert. Daca vei pune peste ele niste sirop de artar , gem de capsuni sau glazura de capsuni, vei obtine un desert special.
     
  • Bere tare pentru carne tare. Nu uita: cu cat este mai puternica si tare carnea, cu atat trebuie sa fie mai tare si berea. Foloseste bere bruna pentru carne rosie si neagra si pentru sosurile rosii, si bere blonda in supe sau retete cu carne alba.

Si nu trebuie sa va ingrijorati: alcoolul din bere se va evapora in timpul gatitului, deci nu trebuie sa va faceti griji in acest sens.

  •   2009-11-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii