Faina integrala nu poate inlocui faina alba in orice tip de reteta si nu orice preparat se preteaza la acest ingredient! Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand gatesti cu faina integrala!
Reguli pentru aluaturi
Exista aluaturi in care poti folosi doar faina integrala, dar si aluaturi in care este bine sa o combini cu cea alba, pentru a obtine textura dorita mai usor, astfel:
- pentru aluaturile rigide, tari (paine, pizza) - foloseste de la 50% pana la 100% faina integrala;
- pentru aluaturile moi, fragede (prajituri, placinte, biscuiti) - inlocuieste doar 50% din totalul de faina cu cea integrala.
Specialistii recomanda celor care nu au mai gatit niciodata cu faina integrala sa inceapa treptat, pentru a se obisnui cu textura si consistenta ei, si sa inlocuiasca, pentru inceput. doar 1/4 din totalul de faina din reteta cu acest ingredient.
Foloseste multe lichide
Specialistii sustin ca faina integrala tinde sa absoarba mai multe lichide decat faina alba. Astfel, daca optezi sa inlocuiesti faina alba dintr-o reteta cu cea integrala, pregateste-te sa adaugi un pic mai multa apa in modelarea aluatului.
Faina integrala nu se cerne
Spre deosebire de faina alba, cea integrala nu trebuie cernuta inainte de a fi folosita in preparate. Faina integrala nu este la fel de fina precum cea alba. Aceasta contine particule de grane, care-i ofera densitatea, gustul si calitatea nutritiva.
Pastreaza faina in frigider
Spre deosebire de faina alba, cea integrala trebuie tinuta in frigider sau congelator si scoasa si adusa la temperatura camerei doar in momentul in care este gatita. Grasimile continute de acest tip de faina, precum si aromele intense ale ingredientului sunt mai bine conservate la firgider decat la temperatura camerei.
Sursa foto: free-dietplans.com