Sfaturi culinare

#legume #mancare #fructe #alimente #carne #abur # gatit la abur #sfaturi culinare

Cum sa gatesti la abur

Gatitul la aburi este o metoda sanatoasa de a pregati mancarea. Exista mai multe modalitati de a gati preparatele la abur . Aproape orice tip de alimente pot fi pregatite astfel.
 

Ce presupune gatitul la abur
 

Gatitul la abur implica un sistem in trei parti: apa care fierbe, aburul rezultat si mancarea propriu-zisa. Aceasta din urma nu are contact direct cu apa, ci cu aburul care se degaja din fierberea indelungata a apei.

Exista recipiente speciale, din materiale naturale precum lemnul si lutul sau cele din metal sau plastic.

Pentru adeptii gatitului natural se poate folosi un steamer din bambus. Acest aparat de gatit cu aburi este folosit cu precadere in cultura asiatica, dar utilizarea lui s-a raspandit peste tot . Vasul din bambus permite pastrarea aromei in interior, gatirea uniforma a alimentelor si pastrarea vitamintelor si mineralelor. Steamerul din bambus este o alternativa sanatoasa si ecologica pentru orice steamer electric. Un astfel de produs costa in jur de 80 lei.

Steamerul electric este un produs potrivit pentru o bucatarie moderna . Aparatul prezinta cel putin doua recipiente separate pentru alimente, astfel incat se poate gati la aburi o cantitate mai mare de mancare, simultan. Aceste produse sunt prevazute cu functii si accesorii variate, precum timerul cu oprire automata. Pretul de baza al unui steamer electric este de aproximativ 200 lei.
 

Care sunt avantajele gatitului la abur
 

Prin gatitul la abur se evita arderea mancarii sau gatirea ei intr-un timp exagerat de mare. De asemenea, prin gatitul la abur se evita folosirea uleiului si grasimilor.

Aburii permit alimentelor sa-si pastreze calitatile nutritive mult mai mult decat prin fierbere. Gatitul cu abur este indicat si pentru gatitul unor alimente delicate, care nu trebuie sa fie agitate. De exemplu pestele si fructele de mare se pot pregati folosind aceasta metoda, alimentele gatindu-se in suc propriu, fara niciun adaos extern.

Pentru alimentele care tind sa-si schimbe aspectul sau textura in mod neplacut, prin fierbere, gatitul lor la aburi este mai indicat ( conopida , broccoli etc).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete