Cum sa alegi midiile
Atunci cand le gatesti, midiile trebuie sa fie vii. Odata ce acestea mor, se degradeaza rapid si nu mai pot fi consumate. Asadar, atunci cand cumperi midii proaspete asigura-te ca acestea sunt tinute pe un pat de gheata. Cochilia acestora trebuie sa fie strlucitoare si uda. Mirosul acestora trebuie sa-ti aminteasca de mirosul marii si nu de cel al pestelui. Pentru o portie trebuie sa cumperi 500g de midii. Odata preparate scad foarte mult, iar cochilia cantareste jumatate din greutatea lor.
Cum cureti mdiile inainte de a le gati
Asaza midiile intr-o oala incapatoare si umple oala cu apa rece. Curata fiecare midie de nisip, alge sau alte murdarii ce se regasesc pe cochilie.
ATENTIE! Daca observi midii cu cochilia sparta, arunca-le. Acestea nu mai sunt comestibile.
In cazul midiilor care au cochilia deschisa, apasa usor cu mana pe aceasta. Daca se inchide instant, midia inca traieste. Daca nu, inseamna ca este moarta si trebuie sa o arunci.
Midiile salbatice trebuie lasate in apa rece, la inmuiat
Majoritatea midiilor disponibile in magazine provin din crescatorii. Insa, daca vei cumpara midii salbatice, dupa ce le cureti, trebuie sa le lasi intr-un vas cu apa rece timp de 20 de minute. Astfel, acestea vor elimina nisipul si alte impuritati pe care le au in cochilie.
Cat timp se gatesc midiile?
Odata ce puii midiile in tigaie sau in oala, la fiert, in functie de cum vrei sa le prepari, perioada de gatire dureaza intre 3 si 4 minute. Atunci cand sunt gatite cochiliile acestora se deschid. Daca midiile raman inchise, trebuie aruncate.
Midii cu sos de vin
Ingrediente:
- 2 linguri ulei de masline
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- ¼ lingurita fulgi de ardei iute
- 450 ml vin alb, sec
- sare
- 2 kg midii proaspete
- 3 lingurite de unt nesarat
- ½ legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
- paine prajita si felii de lamaie pentru servit
Cum se prepara:
Intr-o cratita incapatoare pune uleiul la incins si adauga usturoiul si fulgii de chili. Caleste-i usor pana cand usturoiul incepe sa se inchida la culoare apoi adauga vinul si adu totul la punctul vde fierbere. Seteaza aragazul la o putere mica spre medie si lasa compozitia sa fiarba timp de doua minute.
Adauga ¼ lingurita de sare, amesteca pana se dizolva, apoi adauga midiile. Amesteca o data si acopera cratita. Dupa doua minute amesteca din nou si mai lasa-le pe foc inca doua minute. La final amesteca bine. Vei observa ca acestea se deschid raid, iar carnea este bine patrunsa. Continua sa amesteci pana cand toate midiile se deschid. Daca totusi acestea refuza sa se deschida, indiferent de timpul de gatire, indeparteaza-le.
La final adauga untul si amesteca bine. Presara peste patrunjelul si serveste midiile imediat, cu paine prajita si bucati de lamaie.
Sursa foto: supervalu.ie