Sfaturi culinare

#preparare midii #alegere midii #retete midii #midii #sfaturi culinare

Cum sa gatesti midiile ca un profesionist. Sfaturi + o reteta delicioasa

Midiile sunt ideale pentru o cina romantica, sau pentru o masa dietetica. Nu contin grasimi, se prepara rapid si sunt delicioase. Insa, pentru a le prepara ca un profesionist trebuie sa cunosti cateva reguli simple, pe care sa le urmezi cu sfintenie. Iata care sunt acestea:

 

Cum sa alegi midiile

Atunci cand le gatesti, midiile trebuie sa fie vii. Odata ce acestea mor, se degradeaza rapid si nu mai pot fi consumate. Asadar, atunci cand cumperi midii proaspete asigura-te ca acestea sunt tinute pe un pat de gheata. Cochilia acestora trebuie sa fie strlucitoare si uda. Mirosul acestora trebuie sa-ti aminteasca de mirosul marii si nu de cel al pestelui. Pentru o portie trebuie sa cumperi 500g de midii. Odata preparate scad foarte mult, iar cochilia cantareste jumatate din greutatea lor.

Cum cureti mdiile inainte de a le gati

Asaza midiile intr-o oala incapatoare si umple oala cu apa rece. Curata fiecare midie de nisip, alge sau alte murdarii ce se regasesc pe cochilie.

ATENTIE! Daca observi midii cu cochilia sparta, arunca-le. Acestea nu mai sunt comestibile.

In cazul midiilor care au cochilia deschisa, apasa usor cu mana pe aceasta. Daca se inchide instant, midia inca traieste. Daca nu, inseamna ca este moarta si trebuie sa o arunci.

Midiile salbatice trebuie lasate in apa rece, la inmuiat

Majoritatea midiilor disponibile in magazine provin din crescatorii. Insa, daca vei cumpara midii salbatice, dupa ce le cureti, trebuie sa le lasi intr-un vas cu apa rece timp de 20 de minute. Astfel, acestea vor elimina nisipul si alte impuritati pe care le au in cochilie.

Cat timp se gatesc midiile?

Odata ce puii midiile in tigaie sau in oala, la fiert, in functie de cum vrei sa le prepari, perioada de gatire dureaza intre 3 si 4 minute. Atunci cand sunt gatite cochiliile acestora se deschid. Daca midiile raman inchise, trebuie aruncate.

Midii cu sos de vin

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 catei de usturoi, tocati marunt
  • ¼ lingurita fulgi de ardei iute
  • 450 ml vin alb, sec
  • sare
  • 2 kg midii proaspete
  • 3 lingurite de unt nesarat
  • ½ legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
  • paine prajita si felii de lamaie pentru servit

Cum se prepara:

Intr-o cratita incapatoare pune uleiul la incins si adauga usturoiul si fulgii de chili. Caleste-i usor pana cand usturoiul incepe sa se inchida la culoare apoi adauga vinul si adu totul la punctul vde fierbere. Seteaza aragazul la o putere mica spre medie si lasa compozitia sa fiarba timp de doua minute.

Adauga ¼ lingurita de sare, amesteca pana se dizolva, apoi adauga midiile. Amesteca o data si acopera cratita. Dupa doua minute amesteca din nou si mai lasa-le pe foc inca doua minute. La final amesteca bine. Vei observa ca acestea se deschid raid, iar carnea este bine patrunsa. Continua sa amesteci pana cand toate midiile se deschid. Daca totusi acestea refuza sa se deschida, indiferent de timpul de gatire, indeparteaza-le.

La final adauga untul si amesteca bine. Presara peste patrunjelul si serveste midiile imediat, cu paine prajita si bucati de lamaie.

Sursa foto: supervalu.ie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare