Sfaturi culinare

#vinete #retete #sfaturi culinare #mancaruri # retete vinete # vinete gratinate

Cum sa gatesti vinetele

Vinetele sunt unele dintre vedetele verii in materie de alimente. Parfumate, cu o textura placuta, vinetele pot fi prajite, coapte, folosite in supe, tocanite, salate, pot fi umplute, gratinate etc.
 

Sareaza vinetele
 

Din cauza unei enzime, unele vinete sunt mai amarui. Acestea pot fi feliate in rondele si apoi sarate. Se lasa astfel pana intr-o jumatate de ora. In acest timp, sarea va absoarbe amareala din leguma si va elimina saculetii de aer existenti in textura legumei, care in mod normal ar fi absorbit cantitati mari de ulei.

Vinetele se sterg usor, pe sufrata, se spala apoi cu apa, dupa care se folosesc in mancare. Este bine sa le storci usor si sa le usuci cu prosoape de bucatarie, insa fara sa extragi toata umezeala acestora. Sararea vinetelor se face mai ales in cazul legumelor mari, cele mici neavand nevoie de aceasta procedura.
 

Foloseste uleiul cu masura
 

Este important de stiut ca vinetele se comporta precum un burete. Acestea au tendinta sa absoarda orice tip de sos. Cand pregatesti o salata de vinete , aceasta caracteristica a lor iti este de ajutor, pentru ca isi vor mari volumul. Cand insa trebuie sa prajesti vinete, nu este recomandat sa folosesti o cantitate mare de ulei pentru ca se vor imbiba prea tare si vor deveni greu de consumat.

Daca trebuie sa gratinezi vinetele, foloseste o pensula de bucatarie pentru a unge usor feliile pe ambele fete. Apoi le poti pune pe gratarul incins pentru 10 minute. De asemenea, pentru vinetele gratinate se poate realiza o marinata din sare, piper, ulei de masline si chimion . Lasa feliile de vanata sa se marineze 5 minute, apoi pune-le pe gratarul incins.
 

Foloseste vinetele in mancaruri vegetariene
 

Vinetele se preteaza perfect la preparatele vegetariene. Combina-le cu usturoi, busuioc, patrunjel, menta, rosii etc.
 

Prajeste vinetele
 

Pentru a praji vinetele, este bine sa le sarezi inainte, apoi sa le storci usor. Nu folosi o cantitate mare de ulei. Incinge bine uleiul in tigaie inainte de a pune feliile de vanata. Bucatile trebuie puse intr-o tigaie mare, unde au suficient loc. In caz contrar, se vor fierbe in loc sa se prajeasca (la fel cum se intampla cu ciupercile).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului