Sfaturi culinare

#fructe #legume #retete #ulei

Cum sa gatim sanatos

Gatitul sanatos nu reprezinta un compromis in ceea ce priveste gustul mancarurilor. Important este sa stii care sunt alimentele si combinatiile corecte. In acest fel vei descoperi si o mare varietate de preparate pe care le poti pregati cu anumite alimente.

Chiar si reteta ta preferata poate fi modificata in asa fel incat sa fie sanatoasa, fara a compromite gustul si textura. Gandeste-te de unde poti taia  ingredientele nesanatoase si grasimile, astfel incat gatitul sa nu se transforme in dezastru.

Sa gatesti sanatos nu inseamna insa sa te privezi de gustul si aromele mancarurilor. Trebuie doar sa adaugi ingrediente sanatoase, condimente si ierburi care vor aduce beneficii organismului tau. De asemenea, sa gatesti sanatos nu inseamna ca toate mancarurile tale trebuie sa fie crude, formate numai din legume si fructe. Mancarurile sanatoase trebuie sa fie o combinatie de vitamine, minerale si antioxidanti, fie ca sunt fierte, fie pregatite la cuptor.

 

1 Tine grasimile la departare

 

Atunci cand gatesti, evita pe cat posibil alimentele care contin cantitati mari de grasimi. Alege acele alimente care contin grasimi sanatoase, nerafinate. Incearca sa introduci in dieta ta ingrediente precum peste, masline, nuci, soia, avocado sau seminte.

Cand gatesti foloseste tigai din teflon, care nu se lipsesc. In acest fel vei reduce consumul de uleiuri. Daca totusi nu poti renunta la ulei, foloseste uleiurile nerafinate pe care le aplici in tigaie cu ajutorul unei pensule. De asemenea, cand calesti legumele, incearca sa pui in tigaie intai legumele si apoi sa pulverizezi peste ele putin ulei. In acest fel vei injumatati cantitatea de ulei pe care legumele o vor absorbi.

 

2 Inlocuieste uleiul cu lichide

 

Pentru o viata sanatoasa, inlocuieste uleiul cu alte lichide precum apa sau sucurile de fructe. In acest fel vei pastra vitaminele din legume in timpul prepararii.

De asemenea, foloseste uleiul de masline, otetul balsamic si sosurile preparate in casa, din ingrediente naturale , in locul dressingurilor din comert. Atunci cand prepari mancaruri cu carne, renunta la sosurile cu smantana si unt.

 

3 Foloseste ierburi si condimente

 

Folosirea ierburilor aromatice si a condimentelor este un mod simplu de a da savoare mancarurilor. In acest fel nu vei mai folosi saruri si uleiuri. Alege ierburi proaspete care arata bine si nu sunt ofilite si adauga-le la sfarsit in mancarurile tale. Condimentle si ierburile uscate se adauga in general la inceputul prepararii unei mancari.

 

Iata cateva reguli simple pentru a gati mai sanatos:

 

1 Pastreaza nutrientii si culorile legumelor tale. Gateste-le la aburi sau caleste-le usor.
Atunci cand prepari o salata, foloseste ingrediente naturale, precum ierburi, rosii, ceapa, in locul dressingurilor consistente si pline de grasimi. ingredientele naturale sunt indicate in dieta ta, mai ales daca ai colesterolul mare.
3 Foloseste-ti timpul pentru gatit eficient. Atunci cand gatesti, fa o cantitate mai mare de mancare, care sa iti ajunga pentru mai multe zile. Pune mancarea la frigider si mananc-o atunci cand nu ai timp sa gatesti altceva.
4 Sosurile si dressingurile din comert contin cantitati mari de sare. Daca ai probleme cu tensiunea, evita aceste preparate. Cand gatesti acasa, inlocuieste sarea cu ierburi aromatice si condimente. Poti folosi si suc sau coaja de lamaie si ardei iuti .
5 Legumele la conserva contin de obicei cantitati importante de sodiu. Atunci cand cumperi astfel de produse uita-te cu atentie la eticheta si alege acele conserve care au cantitati reduse de sodiu. De asemenea, poti opta pentru legumele congelate, care sunt mult mai sanatoase si nu contin sodiu.
6 Alege intotdeauna produse integrale, in locul celor rafinate sau dublu rafinate. Faina integrala de exemplu poate substitui cu succes faina alba , procesata.

7 Alege intotdeauna produsele dietetice. Chiar daca pentru anumite retete ai nevoie de smantana sau iaurt, cumpara acele sortimente cu mai putine grasimi. Incearca sa inlocuiesti laptele obisnuit cu cel integral sau doar cu un continut de 1% grasimi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare