Sfaturi culinare

#pasare #jumulit #culinar #sfaturi #cum sa jumulesti o pasare

Cum sa jumulesti o pasare pentru gatit

Carnea de pasare este una dintre cele mai bune si indicate produse de origine animala folosite in bucatarie. Si cum nimic nu se poate compara cu carnea de pasare crescuta acasa, pasarile de casa sunt si mai cautate decat cele care poti fi cumparate din comert. Insa daca aveti o gaina crescuta in gospodarie, trebuie sa treceti cu ea printr-o serie de procese, pentru a ajunge la carnea pe care o veti folosi la gatit.

Unul dintre aceste procese este jumulirea pasarii, care trebuie realizata atunci cand pasarea mai este calda, imediat dupa taiere. Aceasta etapa este una nu foarte dificila si presupune cativa pasi, pentru care veti avea nevoie de un vas larg (precum un lighean), manusi subtiri de cauciuc (optional) si o lingura lunga pentru gatit.

Pentru a jumuli cat mai bine o pasare, va trebui sa parcurgeti urmatoarele etape:

1. Puneti la fiert, de preferinta chiar inainte de a taia pasarea, o oala mare cu apa. Lasati-o pe foc pana clocoteste, apoi dati-o deoparte. Duceti vasul mare in care veti jumuli pasarea afara si turnati apa fierbinte in el.

2.

Puneti-va o pereche de manusi de cauciuc, de preferinta subtiri, luati pasarea de picioare si scufundati-o in apa fierbinte.
3. Luati o lingura mare de lemn, ori daca nu un bat de lemn lung si tineti pasarea sub apa fierbinte, astfel incat sa fie cuprinsa in intregime de apa. Rotiti-o pe o parte si pe alta, astfel incat apa fierbinte sa ajunga peste tot si toate penele sa se inmoaie.
4. Nu lasati pasarea sa stea prea mult in apa fierbinte, ea trebuind scoasa dupa maxim 10-20 de secunde. Luati cu mana penele ude si trageti de ele, cele luate puneti-le deoparte. Repetati operatiunea pana ati curatat toate penele, inclusiv puful, care este mai mic si mai migalos de luat. Curatati bine pasarea, pentru ca pasarile cu resturi de pene ramase in piele sunt inestetice.

Sfaturi si avertismente:

Daca pasarea este mai batrana, tineti-o mai mult timp in apa fierbinte, astfel incat radacinile penelor sa se inmoaie mai tare.

Daca aveti de curatat o pasare tanara, tineti-o sub apa mai putin timp, pentru ca apa fierbinte ar putea face ca pielea sa se rupa si ea, odata cu penele.

In cazul in care va mai raman fulgi mici, pe care nu ii puteti lua, puteti tine pasarea deasupra unei flacari, intorcand-o pe toate partile, astfel incat sa fie arse de catre flacara .

  •   2009-11-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii