Decorarea este una dintre cele mai importante etape in realizarea deserturilor. Deseori se spune ca aspectul prajiturilor este la fel de important precum gustul acestora, pentru ca exteriorul este primul care te atrage si imbie sa degusti. Ornarea prajiturilor este un fel de arta, care tine nu doar de talentul bucatarului, ci si de cateva lucruri pe care acesta trebuie sa le stie despre decorarea prajiturilor.

Prajiturile pot fi decorate in mai multe moduri, prin mai multe procedee, inainte de coacere sau dupa ce acestea au fost scoase din cuptor.

Decorarea inainte de coacere

In cazul ornarii prajiturilor inainte de coacere, ar fi indicat sa folositi substante sau materiale care suporta bine caldura cuptorului.

Cateva dintre substantele folosite in cadrul acestui procedeu sunt: zaharul colorat sau zaharul simplu; bombonele sau drajeuri ; stafide si fructe uscate sau confiate; nuci; alune. Acestea pot fi folosite deasupra majoritatii prajiturilor pentru a-i oferi un aspect deosebit.

Mai poti apela si la varianta pictarii prajiturilor cu un amestec de albus de ou amestecat cu cateva picaturi de colorant alimentar, pe care sa-l aplicati deasupra prajiturii cu ajutorul unei pensule, pentru a-i da acesteia un aspect colorat si satinat.

Nu ar trebui ignorata nici varianta realizarii unor figurine sau decoratii cu ajutorul aluatului prajiturii, fie el colorat altfel sau simplu. Rezultatul final, dupa coacere, va fi de parca prajitura ar fi fost inghetata, cand de fapt ea a fost coapta.

Decorarea prajiturilor dupa coacere

Pentru aceasta etapa exista mai multe procedee si modalitati prin care poti face o prajitura frumoasa si apetisanta. In general, pentru aceasta etapa ai nevoie de anumite substante care sa actioneze ca un lipici, care sa asigure aderenta diferitelor alte substante sau decoratiuni. Cele mai des intalnite astfel de procedee sunt acoperirea cu ciocolata topita, glazurarea, si ornarea cu glazuri care lasa aspectul unei pojghite subtiri si fine.

Pentru a glazura un desert ai nevoie de glazura preparata, dupa cum este stabilita de reteta prajiturii, dar si de o spatula sau un cutit, sau, in unele cazuri de un instrument folosit la ornarea prajiturilor (care poate fi un con, un “pistol”, o seringa sau chiar o punga gaurita la colt). Glazura este fie intinsa cu ajutorul spatulei (cutitului), fie pusa deasupra prajiturii cu ajutorul respectivului instrument de ornat.

Folosirea unei glazuri mai subtiri poate transforma produsul final intr-unul foarte elegant, poate si datorita faptului ca este mai dificil de manipulat in procesul de ornare. In plus, deasupra unei glazuri mai subtiri, care va avea la final un aspect mai satinat, se pot folosi si drajeuri sau fulgi de cocos sau ciocolata, de exemplu.


Pentru a face glazuri, de obicei se folosesc albusuri de ou batute spuma, care sunt amestecate cu diverse substante, sau lapte amestecat cu alte ingrediente, acestea fiind de obicei stabilite de catre reteta.

Folosirea ciocolatei topite

Ciocolata topita este de multe ori cea mai simpla solutie de a schimba aspectul unei prajituri. Pentru a orna dulciurile cu ciocolata topita, poti fie sa treci prajiturile prin ciocolata topita (si ulterior printr-un strat de alune, nuci sau alte fructe maruntite), fie sa torni ciocolata deasupra prajiturilor.

Pentru a topi ciocolata, un procedeu de altfel foarte simplu, ar trebui sa stii cateva lucruri: sa ai grija la modul in care topesti ciocolata, astfel incat aceasta sa nu-si schimbe gustul si aroma - ciocolata poate fi topita cu ajutorul baii cu aburi, dar si cu ajutorul cuptorului cu microunde; sa amesteci in ciocolata pe care o topesti pentru a-i simti consistenta si a nu o topi prea tare, astfel incat sa ajunga sa isi piarda din gust si proprietati.

Apoi, ar mai trebui sa fii atent/a la modul in care folosesti ciocolata topita: in cazul in care torni ciocolata deasupra prajiturilor, ar trebui sa incerci sa obtii un fir de ciocolata subtire, care sa vina ca o ploaie deasupra prajiturilor; in cazul in care treci prajiturile prin ciocolata, ar trebui sa stii cum vrei sa arate la final acestea: daca vrei sa aiba numai deasupra ciocolata, atunci vei inmuia doar partea de sus a prajiturii, lasand-o apoi sa se scurga sau indepartand usor cu degetul surplusul de ciocolata rezultat.

Daca vrei sa inmoi toata prajitura in ciocolata va trebui sa folosesti o lingurita sau sa faci in asa fel incat urmele degetelor sa nu ramana imprimate pe prajitura. In plus, in cazul in care vrei sa ii faci un mot de ciocolata, ar trebui sa inmoi prajitura si apoi sa ramai putin cu ea deasupra vasului, pentru ca ciocolata (de preferinta mai groasa in acest caz) sa poata ramane ca un mot.

  •   2009-12-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii