Ouale sunt alimente foarte sensibile si perisabile. Insa daca sunt pastrate in conditii optime, ele se pot pastra in stare proaspata chiar si cateva saptamani. Iata cateva sfaturi pentru a pastra ouale proaspete pentru o perioada cat mai indelungata.
1 Fii atent cum cureti ouale
Ouale trebuie pastrate proaspete pentru a-si mentine gustul si continutul nutritional. Daca ouale sunt murdare pot fi curatate foarte usor, fara sa fie frecate sau spalate efectiv deoarece ele au o cuticula exterioara care va fi distrusa. Distrugerea ei inseamna drum liber pentru agentii patogeni.
2 Pastreaza ouale la temperatura optima
Temperatura din frigider unde sunt depozitate ouale trebuie sa fie de maxim 4 grade Celsius. De asemenea, ouale trebuie sa stea intr-un loc cu o temperatura constanta.
Specialistii nu recomanda pastrarea oualor pe usa frigiderului. Chiar daca frigiderele poseda recipiente sau spatii speciale pentru oua chiar pe usa lor, in interior, aici temperatura este ceva mai ridicata si, deci, locul este nepotrivit pentru pastrarea oualor. De aceea este bine ca ele sa fie pastrate direct in frigider, in ambalajul lor initial sau intr-un alt recipient, ferite de restul alimentelor.
3 Pastreaza ouale in ambalajul potrivit
Verifica cu atentie cartonul de oua. Acesta nu trebuie sa fie deteriorat in nicio parte. Daca folosesti un carton in stare buna pentru a pastra ouale, acesta le va proteja de celelalte alimente din frigider care le-ar putea afecta, inclusiv de mirosuri. Coaja poroasa de ou poate sa absoarba mirosuri din frigider. Pastrate fiind in cutia lor de carton, eviti impregnarea cu mirosuri din afara.
4 Tine cont de data expirarii oualor
Consuma ouale inainte de data expirarii sau renunta la ele daca ele au atins sau au depasit aceasta data. Ia in consideratie faptul ca ouale au trecut deja prin procesul de colectare, ambalare, transport, vanzare, astfel incat acea data de expirare este importanta.