Sfaturi culinare

#meniu #masa festiva #craciun #masa de craciun #mancare craciun #meniu craciun

Cum sa planifici cina de Craciun

Planificarea unei cine de Craciun reprezinta un lucru complicat, deoarece exista multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Daca insa incepi cat mai devreme aceasta planificare, in final sarcina nu-ti va mai parea atat de complexa.

Iata ceea ce trebuie sa faci pentru ca cina ta de Craciun sa fie un succes:
 

1 Afla sau decide cati musafiri vei avea
 

Daca nu stii macar cu aproximatie cate persoane vei avea la masa, atunci nu prea ai cum sa faci restul treburilor ca la carte. Fa tot posibilul sa cunosti numarul persoanelor. Aceasta informatie te ajuta sa faci asezarea la masa, tinand cont si de elementele de decor festiv. Si, totodata, nu vei cumpara mai multa mancare decat este nevoie.

Gandeste-te ca sarbatori precum Craciunul sau revelionul reprezinta mari tentatii de a face cumparaturi excesive. Vei ramane cu mancare nemancata nici in urmatoarele zile, astfel incat ea va sfarsit la cos. Si odata cu ea, si banii tai.

Si pentru ca, pana la urma, Craciunul este o sarbatoare a familiei dar si a prietenilor dragi, exista cazuri in care poti avea mai multi oaspeti decat locuri la masa. Nu poti refuza pe nimeni, cu ocazia unei astfel de sarbatori, nu-i asa?

Exista solutii:

a) renunta la o asezare in jurul unei mese. Muta mobila si creeaza spatii suplimentare unde sa asezi scaune sau alte piese de mobilier unde se poate sta jos. Impinge masa pe un perete si transforma cina de Craciun in bufet deschis. Pune suficiente farfurii si tacamuri, ca lumea sa se serveasca singura.

b) pastreaza asezarea la masa dar, in loc de o singura masa, pregateste doua: una pentru adulti si una pentru copii, chiar si in incaperi separate. Nu este varianta ideala, dar poate fi o solutie atunci cand nu dispui de suficient spatiu.
 

2 Stabileste meniul
 

In mod normal, este recomandat sa cunosti preferintele si nevoile fiecarei persoane, pentru a tine cont de aceste aspecte atunci cand gatesti. Se poate sa existe persoane care tin un regim alimentar, altele care sunt vegetariene etc. Nimeni nu-si doreste sa ramana flamand si ignorat tocmai la masa de Craciun . De aceea, intereseaza-te si abia pe urma stabileste un meniu. Daca este cazul, prepara separat ceva pentru persoanele cu probleme, iar celorlalti le vei servi mancarurile obisnuite. Daca si tu te numeri printre cei care nu pot manca anumite alimente, prepara-ti si tie ceva separat.

Nu se merge niciodata pe principii de genul “la mine in casa nu se mananca paine, deci nu va aduc paine la masa nici voua”. O gazda buna trebuie sa fie atenta cu musafirii ei si sa faca tot posibilul pentru a le satisface dorintele si nevoile.

Meniul ar trebui sa fie stabilit cu 1-2 saptamani inainte de Craciun.
 

3 Stabileste ingredientele si ustensilele de care ai nevoie
 

Verifica foarte atent toate retetele si stabileste ingredientele de care ai nevoie. Un blat de tort il poti face cu cateva zile inainte, pentru ca apoi sa faci crema cu 24 de ore inainte sau chiar in ziua respectiva. Un aluat poate fi facut in casa chiar si cu o saptamana inainte de a coace prajitura. Trebuie doar sa-l pui la congelator.

Fructele si verdeturile, insa, nu le poti cumpara cu 2 saptamani inainte de cina, deoarece ai nevoie de ele proaspete. Stabileste ce poti cumpara si prepara din vreme si ce trebuie facut cat mai proaspat.

De asemenea, in functie de retetele folosite iti vei da seama ce ustensile ai nevoie. De exemplu, poate ai nevoie de o masina de macinat nuca de care nu dispui, dar pe care o poti inlocui cu alt aparat. Un alt instrument de bucatarie deosebit de important ar fi un vas care mentine mancarea calda.
 

4 Fa o lista cu durata gatirii pentru fiecare fel de mancare
 

Un truc care te poate ajuta enorm in planificarea cinei de Craciun este sa faci pe o foaie o lista cu durata fiecarui preparat. Vei vedea mult mai clar la final : vei stii ca friptura iti ia in total 3 ore, prajitura, o zi si jumatate, supa jumatate de ora etc. Dupa ce le ai in fata, iti va fi mult mai usor sa le imparti pe zile, stabilind clar ce faci in fiecare zi si cat timp.
 

5 Pregateste casa si masa din timp
 

Camera in care vor sta invitatii, precum si intreaga casa ar trebui sa fie curatate si pregatite cu cel putin doua zile inainte. Stabileste unde va sta fiecare la masa, cate tacamuri ai nevoie, cate pahare, servetele, ce fel de decoratiuni de Craciun vei folosi pe masa etc.

Este recomandat sa faci aceste lucruri cu cel putin doua zile inainte deoarece, cu doar o zi inainte de masa de Craciun pot sa apara alte lucruri sau vei fi oricum prins cu gatitul in bucatarie. Daca insa vei avea o fata de masa curata, gata calcata, tacamuri, vesela, servetele si decoratiuni, atunci in ziua cea mare vei aseza masa in doar cateva minute.
 

6 Pregateste tot ce poti din timp
 

Tot cu 1-2 zile inainte de cina, spala, curata, decojeste si taie toate legumele de care ai nevoie. Cartofii si morcovii pot sa fie depozitati in frigider, intr-un recipient cu apa. Ceapa, telina si alte legume se pastreaza ambalate bine, uscate.

Gateste toate mancarurile, sosurile, prajiturile cozonacii si celelalte lucruri care se pot face cu 1-2 zile inainte de cina festiva. Lasa nebifate numai acele preparate precum friptura la cuptor , care se servesc fierbinti, proaspete.
 

7 Pregateste restul mancarurilor in ziua cea mare
 

In ultima zi, cea in care va avea loc cina de Craciun, incepe sa gatesti de dimineata toate acele mancaruri care nu puteau fi facute de dinainte. Prima pe lista va fi carnea, deoarece ea are nevoie sa stea mai mult in cuptor.
 

8 Aranjeaza masa
 

Dupa amiaza, aranjeaza masa, prinde toate ornamentele de Craciun cu care iti decorezi casa, fa o baie si imbraca-te festiv. Nu uita ca atunci cand musafirii intra in casa, aperitivele trebuie sa fie deja pe masa. Afla mai multe din articolul Cum sa aranjezi masa de Craciun.

Craciun fericit!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare