Ti-au ramas prea multe oua rosii nemancate, de la Paste si te-ai simtit vinovat ca se intampla la fel an de an? Daca te-ai saturat sa arunci mancarea pe care nu ai apucat sa o consumi si vrei sa faci economii vizibile, pune in practica metodele de reducere a risipei de alimente in bucatarie.

1. Controleaza alimentele

Pentru a evita risipa de mancare, inainte sa depozitezi legumele sau fructele, verifica-le bine pentru a nu avea bucati vestejite sau stricate. Verifica toate merele sa nu fie vreunul putrezit care le va strica si pe celelalte.

2. Usuca bine alimentele

Alimentele pe care le poti spala inainte de depozitare trebuie neaparat sa fie uscate foarte bine. O salata verde, de exemplu, se va pastra mai mult timp proaspata in frigider daca dupa ce o speli vei lua fiecare frunza si o vei usca bine. Pusa intr-o punga, plina cu stropi de apa si lasata in frigider, salata se va vesteji mult mai repede.

3. Mancarea gatita

Daca se intampla sa faci prea multe sarmale sau alt preparat gatit intr-o cantitate prea mare, pune-l intr-un recipient ermetic si congeleaza-l cateva zile. In acest fel, nu va ramane mancarea in frigider pana cand trebuie sa o arunci si nici nu va trebui sa mananci neaparat acelasi fel de mancare 3 zile la rand. In cazul supelor si sosurilor, depoziteaza-le in pungi din care scoti cat mai mult aerul inainte de a le sigila.

4. Suc de fructe

Daca ai folosit cateva lamai pentru un preparat si ti-au mai ramas cateva bucati, stoarce-le bine si pune zeama de lamaie intr-o tavita pentru cuburi de gheata. Daca viitoare cand vei avea nevoie de un suc proaspat de lamaie trebuie doar sa lasi cuburile sa se topeasca.

5. Congeleaza fructele

Daca niciodata nu stii cate fructe sa cumperi si mereu iti raman cateva nemancate, care se strica pana la urma de atata stat pe platou, gandeste-te la varianta congelarii. Pune fructele separat, invelite in hartie de copt si apoi sigilate in pungi. Poti depozita astfel struguri, banane, capsuni si alte fructe care altfel ar ajunge sa fie risipite.

6. Congeleaza vinul

O sticla de vin inceputa este recomandat sa fie bauta in decurs de cateva zile, daca o pastrezi cu dopul bine pus, in frigider. Daca, insa, nu termini vinul din sticla, in loc sa te straduiesti sa bei ce-a mai ramas, pune-l in tava pentru cubulete de gheata. Acestea pot fi dezghetate si folosite la acele mancaruri unde ai nevoie de 1-2 linguri de vin, cum sunt fructele de mare sau in sosuri.

foto : dairygoodness.ca
 

  •   2012-04-23
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii