Sfaturi culinare

#ceapa #taiat #tocat #cum sa tai ceapa #sfaturi culinare #culinar

Cum sa tai ceapa pentru gatit

Despre ceapa se spune ca da savoare majoritatii mancarurilor din intreaga lume. Fie ca este alba, rosie, dulce sau iute, ceapa este un ingredient de baza in bucatarie. Iar pentru ca mancarea sa iti iasa asa cum doresti, trebuie mai intai sa o tai, asa cum iti cere reteta: cuburi, felii, rondele sau feliute subtiri.

Fiecare tip de taiere corespunde de obicei unui anumit tip de mancare: ceapa taiata felii mai groase sau bucati mai mari poate fi este folosita pentru gratar, ceapa taiata feliute subtiri este folosita in mancarea sote sau in salate. Iata asadar cateva sfaturi pentru a ajunge sa tai ceapa pentru gatit precum un bucatar profesionist.

Cumpararea si curatarea cepei pentru gatit

Atunci cand cumperi ceapa ar trebui sa o alegi destul de mare si tare, astfel incat sa fie usor de taiat. Dupa ce o cureti de coaja, ar trebui sa ai grija sa indepartezi si pielita fina care ramane sub coaja, de culoare albicioasa-transparenta.

Pentru a taia mai usor ceapa ar trebui sa folosesti un cutit mare si bine ascutit (de preferat un cutit de bucatar). Un cutit care nu este destul de bine ascutit mai degraba va sfarama ceapa decat o va taia. De asemenea foloseste pentru taiat un fund de bucatarie care sa stea fix pe masa. Incearca sa te misti cat mai repede astfel incat iutimea din ceapa sa nu-ti provoace lacrimi.

cum sa tai ceapa

In functie de modul in care vrei sa tai ceapa ar trebui sa faci si prima ei taietura: daca vrei inele mari, atunci va trebui sa o tai direct pe latime sau pe verticala.

In functie de cat de mari vrei sa fie inelele, poti fie sa tai ceapa intreaga sau sa folosesti doar jumatatile de ceapa. Pentru a taia cat mai bine ceapa, aseaza-o in asa fel incat sa ii poti vedea si coada si locul unde au fost mustatile.

Taiatul solzisori

Daca vrei sa o tai solzisori, respectiv felii mai mari, va trebui sa tai ceapa in jumatate pe latime, sau pe verticala acesteia (de la coada si pana la jumatate locului unde au fost mustatile), apoi sa o tai din nou pe lungimea noii bucati de ceapa, de grosimea pe care ti-o doresti.

Pentru taiatul solzisori este bine sa tai feliute subtiri, imediat dupa ce ai taiat ceapa pe latime. Pentru a obtine ceapa taiata cubulete sau tocata, taie din nou ceapa pe latime, in mai multe noi segmente, pentru ca apoi sa o tai pe lungime. Nu uita insa ca inainte de a te apuca sa tai ceapa sa o cureti de coada si de locul in care erau prinse mustatile.

Cum toci ceapa

In cazul in care vrei sa toci ceapa sau sa o tai marunt marunt, va trebui sa o tai intai pe latime, de la locul unde s-au aflat mustatile si pana spre coada. Apoi, fiecare jumatate de ceapa va trebui taiata intai cu taieturi orizontale, paralele cu fundul de taiat, pe lungime, iar mai apoi in feliute pe verticala, cu taieturi care sa vina perpendicular pe fundul de taiat, pe latime. Dupa aceea, se va aplica partea finala a taiatului, pe lungimea cepei, perpendicular pe fundul de taiat.

Pentru a toca marunt ceapa, aseaza cutitul peste ceapa taiata cubulete. Fixeaza varful cutitului intr-un punct si dirijand cutitul cu mana, treci cu el peste cubuletele de ceapa, ajungand pana la nivelul fundului.

Nu uita ca de grosimea segmentelor taiate de tine va depinde si cat de fina va fi ceapa rezultata. In plus, pentru a taia bine ceapa pe jumatate, este mai bine sa tii ceapa pe diagonala, astfel incat sa poti vedea si coada, si locul inde s-au aflat mustatile.

Pentru a taia ceapa cu cat mai putine lacrimi iti recomandam cateva sfaturi:

  • Pune ceapa curatata in frigider sau in apa rece pentru cel putin 5 minute. Daca ai pus-o in apa, sterge-o inainte de a te apuca sa o tai.
     
  • Unele gospodine recomanda ca, daca nu ai multa ceapa de taiat, inainte de a te apuca de taiatul efectiv, ia putina in gura apa si tine-o acolo (eventual plimb-o prin gura) pana cand termini de taiat ceapa. Dupa ce ai terminat, poti sa o scuipi. De asemenea, unele gospodine au observat ca a dat rezultate tinerea in gura a unei bucatele de paine sau mestecatul de guma.
     
  • Taie ceapa langa o flacara aprinsa, fie ea de lumanare , candela de bucatarie sau flacara de la aragaz. Focul va absorbi gazul eliminat de ceapa, inainte ca acesta sa ajunga la ochii tai.
     
  • Pulverizeaza putin otet peste fundul de bucatarie (suprafata) pe care vei taia ceapa. Daca nu ai o problema cu faptul ca ceapa ta va avea aroma de otet, poti aplica aceasta metoda; trebuie sa stii ca otetul intrerupe reactia chimica dintre substantele din interiorul cepei, in contact cu aerul si cutitul.
     
  • Cel mai bine ar fi sa incerci sa stai cu fata cat mai departe de fundul pe care tai ceapa, daca se poate cat mai intr-o parte.


Nu trebuie uitat faptul ca ceapa poate fi taiata si cu ajutorul robotului de bucatarie sau razatoarelor. Daca folosind un robot de bucatarie se obtine ceapa mai mult tocata, cu ajutorul razatoarelor ceapa poate fi taiata in felii mai subtiri sau mai groase, dar si ca si cum ar fi fost tocata marunt.

Pentru a vedea cum poti taia ceapa, urmareste acest video.

  •   2009-12-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii