Sfaturi culinare

#fructe #avocado #taiere # cubulete

Cum sa tai un avocado

Vara, unul dintre ingredientele exotice care aduc o aroma deosebita il reprezinta fructul de avocado . Multa lume insa ocoleste acest fruct, deoarece este mai putin cunoscuta procedura prin care se scoate miezul. Pentru a folosi cubuletele de avocado in preparatele tale trebuie sa stii cum sa-l cureti incat miezul acestuia sa ramana intact. Procedura este una simpla, insa trebuie sa urmezi pasii astfel incat sa nu ai probleme cu acest fruct cu sambure tare. Exista, de asemenea, preparate unde vei putea marunti miezul pentru a obtine o pasta.

Avocado este un fruct bogat in vitamine, fibre, potasiu, acid folic etc. Fructul este cunoscut pentru proprietatile sale, acesta regland tensiunea arteriala si ajutand la preventia afectiunilor circulatorii si ale inimii.

Unul dintre cele mai cunoscute preparate pe baza de avocado este guacamole. Avocado insa este folosit in numeroase preparate, salate, paste, antreuri, sosuri , deserturi etc. Pentru ca preparatul sa fie unul reusit, trebuie sa folosesti un avocado copt. Poti utiliza miezul atat sub forma de piure, cat si sub forma de bucati intregi.

Folosit intr-o salata sau intr-un sos salsa , avocado face preparatul mai cremos si ii da un gust special. De asemenea, fructul poate fi folosit chiar si la felurile principale. Il poti combina cu pui si chiar cu fructe de mare. Fructul se combina cu diverse tipuri de peste precum tonul sau somonul. In plus, avocado este potrivit si pentru preparatele pe baza de tofu . Un preparat inedit il reprezinta maioneza din avocado. Fructul se foloseste si in compozitia unor bauturi cremoase pe baza de fructe, care pot fi combinate in unele cazuri chiar si cu lapte.
 

1 Spala bine fructul
 

Inainte de a te apuca de lucru, spala bine fructul de avocado si apoi sterge-l. Chiar daca vei indeparta coaja, care nu se foloseste, este important ca fructul sa fie curat.
 

2 Taie fructul
 

Foloseste un cutit bine ascutit si gaseste partea cea mai bombata a fructului. Taie fructul de jur imprejur, in partea sa cea mai bombata, mergand drept, astfel incat sa ajungi cu taietura de unde ai pornit.
 

3 Desparte jumatatile
 

Tine o jumatate de fruct cu mana stanga si cealalta jumatate cu mana dreapta. Apoi, rasuceste partea dreapta a fructului spre tine, iar partea stanga spre exterior, adica in sensuri opuse. Fructul se va separa in doua jumatati, una dintre ele continand si samburele de avocado.
 

4 Separa coaja de miez
 

Insereaza cutitul chiar intre miez si coaja si rasuceste astfel incat sa desparti miezul de coaja, fara a taia coaja. Ea trebuie sa ramana intacta, la fel ca miezul, care ramane ca un con.
Scoate samburele din cealalta jumatate de avocado cu un varf de cutit, apoi scoate coaja la fel cum ai facut inainte.
 

5 Taie fructul in bucatele
 

Dupa ce obtii cele doua jumatati de miez de avocado il poti taia in forma dorita, pentru preparatul tau.

In cazul in care nu ai nevoie de bucati intregi ci de o pasta de avocado, asa cum se intampla pentru diverse compozitii, sosuri sau bauturi, poti sa scobesti miezul cu ajutorul unei linguri, faramitandu-l.

  •   2011-07-11
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii