Te grabesti
Asteapta mai intai sa se incinga tigaia si uleiul si abia atunci pune carnea. In caz contrar se va lipi si va fi mai greu sa iti indrepti greseala.
Tot din graba s-ar putea sa intorci carnea prea repede atunci cand o prajesti. Las-o sa se patrunda bine mai intai pe o parte, pana cand prinde o crusta aurie si se dezlipeste usor din tigaie, abia apoi intoarce-o si pe partea cealalta. Nu e nevoie nici sa o apesi prea mult cu paleta, iar atunci cand prajesti bucatele mici de carne, nu le amesteca in continuu, ci lasa-le mai intai sa prinda o crusta si abia apoi intoarce-le.
Gatesti la foc mic
Probabil iti imaginezi ca trebuie sa prajesti carnea la foc mic odata, ca sa se patrunda, apoi pentru ca iti imaginezi ca altfel se va arde. Nici gand, sustin bucatarii profesionisti. Cel mai bine carnea se prajeste la foc iute. Numai asa devine suculenta si nu uscativa si tare.
Lasa carnea sa se "odihneasca"
Poate parea tentat sa pui rapid carnea in farfurie pentru a o consuma fierbinte. Nu e cea mai practica solutie. Ca si atunci cand prepari o friptura, si carnea prajita pe aragaz trebuie sa stea un pic deoparte, timp in care sucurile ei naturale si condimentele folosite se intrepatrund, sporindu-i in felul acesta savoarea.
Trucuri utile
Taie carnea la aceeasi grosime, pentru a te asigura ca se gateste uniform. Un truc util ar fi sa o bati inainte cu un ciocan de bucatarie sau cu un sucitor din lemn.
Carnea care nu este foarte proaspata fierbe mai rapid daca pui in vas un cui din fier, evident, nu unul ruginit sau folosit.
Pentru a face cotletele fragede si zemoase, inainte sa le condimentezi tine-le cateva minute in apa rece cu o lingura de otet.
Fileul de peste e bine sa il stropesti cu putin suc de lamaie inainte de a-l trage in tigaie. In felul acesta, va prinde o crusta care il va impiedica sa se lipeasca sau sa se sfarame in tigaie ori pe gratarul de aragaz.
Nici snitelele nu se mai lipesc de tigaie daca in oul batut prin care le dai adaugi cateva picaturi de ulei.
Sursa foto: candidaplan.com