Sfaturi culinare

#carne #branza #ingrediente #salata verde

Cum trebuie aranjat un platou cu salata verde

Salata verde este folosita adesea pentru a decora si garnisi platourile cu mancaruri, fie aperitive, fie chiar feluri principale sau salate. Omiterea unor detalii, insa, poate distruge intreg aranjamentul. Afla cum trebuie sa pregatesti un platou cu salata verde, pentru un gust savuros si un aspect deosebit.

1 Spala foarte bine salata
 

Inainte de orice altceva, salata trebuie sa fie spalata foarte bine. Numai in cazul pachetelor de salata ambalate, pe a caror eticheta se precizeaza ca salata este deja spalata, se poate sari peste aceasta etapa.
 

2 Usuca frunzele
 

Sursa foto: thaifood.about.comCele mai multe greseli se fac in acest punct, cand se pregateste un platou cu salata verde. Foile verzi se aseaza pe platou fara sa fi fost uscate inainte.

Nu este suficient sa fie scuturate putin, deoarece suprafata frunzei va ramane oricum umeda. Ingredientele asezate peste aceste frunze, pe platou, se vor umezi si ele, distrugand gustul preparatului: bucatele de carne, branza, paine etc. Nici farfuria, nici frunzele, nici celelalte ingrediente nu trebuie sa prezinte stropi de apa.

Se aplica, asadar, acelasi principiu ca la paharele de vin si nu numai, cand acestea se sterg bine inainte de a turna respectiva bautura. Frunzele de salata trebuie scurse bine si apoi uscate cu prosoape de hartie de bucatarie.
 

3 Foloseste frunze asemanatoare
 

O alta modalitate de a pastra un ansamblu armonios este sa folosesti frunze de aproximativ aceeasi dimensiune . Nu incerca sa rupi frunzele mai mari pentru a le folosi langa cele mici, nu vor avea aceeasi forma si acest amestec va arata neglijent. Frunzele asemanatoare, insa, pastreaza unitatea proportiilor.
 

4 Gaseste o modalitate de asezare a frunzelor pe platou
 

Sursa foto: geantvert.frFrunzele in niciun caz nu se arunca pe platou, in chip de “pat de verdeata”. Aspectul va fi haotic, neingrijit, iar urmatoarele ingrediente de pe platou (masline, branza, carne, rosii etc) se vor pierde printre frunze.

Scopul nu este acela de a face o salata, in care este firesc sa se amestece toate ingredientele, ci sa obtii un platou, o baza de verdeata.

De aceea, este nevoie de o anumita asezare, facuta in mod intentionat. Asezarea se face in functie de ingredientele alese pentru a fi aranjate pe platou.

Poti folosi cate o frunza pe care sa asezi ingredientele necesare, frunza jucand rolul unei farfuriute naturale.

Poti alege frunze de salata verde de aceeasi dimensiune, pe care sa le asezi in cerc, de jur imprejurul ingredientului principal, care troneaza in mijlocul platoului.

In cazul in care ai un platou cu oua (fierte, umplute etc), salata verde poate fi taiata in fire lungi, subtiri si apoi amestecata si presarata pe farfurie. Va arata atractiv, asemenea unor fire de iarba, contrastand cu albul oualor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete