Carnea de curcan este mai gustoasa, satioasa si mai hranitoare decat cea de pui, dar ceva mai dificil de preparat. Daca preferi sa gatesti curcanul umplut la cuptor, este important cunosti cateva reguli, care sa-i asigure o buna preparare. Din cauza volumului mare al curcanului, multe gospodine se confrunta cu situatia in care carnea este cruda la interior sau nu are aroma dorita.
1. Asigura-te ca este complet dezghetat
Daca ai cumparat un curcan inghetat, este important sa ai suficienta rabdare pana cand se dezgheata complet.
Multe persoane se pacalesc la dezghetarea curcanului. Acestia asteapta pana cand se dezgheata la suprafata si deja incep sa il pregateasca pentru copt. In interior, carnea ramane inghetata si se va gati mai greu. In cele mai multe cazuri carnea va ramane cruda in interior in timp ce la exterioar se va arde.
Un curcan de 10 kg are nevoie de aproximativ 4-5 zile pana la dezghetarea completa, perioada in care trebuie sa stea in frigider.
2. Nu umple curcanul pana la refuz
Baga umplutura in curcan cu doar cateva minute inainte de a-l baga la cuptor si nu il umple pana la refuz.
Este important sa lasi suficient loc aromelor sa se degaje si apoi sa patrunda in carnea de curcan. Specialistii recomanda umplutura din legume aromate - telina, ceapa, usturoi etc. - pentru mai multa savoare. Pune ierburi aromatice sub pielea curcanului, pentru a raspandi aromele in toata carnea.
3. Pune supa de pui in tava
Pregateste niste supa de pui si adaug-o in tava in care urmeaza sa pui curcanul la cuptor, in loc de apa. Odata ce ajunge la gradul de fierbere, supa va emana vapori aromati si parfumati care vor patrunde in carne si ii vor da un gust savuros.
4. Unge curcanul cu unt sau ulei
Daca vrei ca pielea sa devina crocanta sau aurie, unge bine curcanul cu ulei sau adauga bucatele de unt pe sub piele, inainte de a-l baga la cuptor. Nu uita sa freci bine pielea curcanului cu sare si piper.
5. Lasa curcanul sa se "odihneasca" 30 de minute dupa ce il scoti din cuptor
Acopera curcanul abia scos din cuptor cu folie de aluminiu si lasa-l sa se "odihneasca" jumatate de ora. Permite aromelor sa se distribuie uniform in tot curcanul si carnii sa se fragezeasca.
Sursa foto: notjuststeaks.com