Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #conserve #mancare conserva #mancare semi-preparata #pericol conserve

De ce este periculoasa mancarea la conserva?

Mancarea la conserva este mai ieftina si constituie o modalitate de a prepara ceva rapid atunci cand timpul este foarte limitat. Cu toate acestea, alimentele conservate prezinta unele riscuri de care este bine sa tii cont cand alegi produsele de pe raft.

Iata 4 motive pentru care mancarea la conserva poate fi periculoasa:


1 Prezenta bisfenolului A in conserve


Persoanele care consuma des mancare la conserva se supun mai multor riscuri in privinta starii lor de sanatate. Un studiu realizat de Universitatea Harvard arata ca alimentele la conserva duc la cresterea nivelului de bisfenol A in urina. Compusul chimic constituie o substanta cu risc ridicat de declansare a cancerului mamar si cel de prostata. Riscul este temporar, compusul fiind eliminat din organism prin urina.


2 Prezenta aditivilor alimentari

 

Conservele de alimente pot contine o cantitate mare de aditivi alimentari, folositi pentru ca produsul sa arate bine, sa aiba o aroma placuta si sa se mentina proaspat o perioada cat mai lunga.

Unele dintre cele mai putin recomandate sunt conservele de carne, unde s-au descoperit cei mai multi aditivi alimentari. Astfel de conserve au cel putin 3 E-uri. Alte produse cu multe E-uri sunt supele si ciorbele la conserva. Printre persoanele cele mai afectate de aceste conserve se numara femeile insarcinate si copiii.
 

3 Conservarea mancarii in conditii necorespunzatoare


Un alt risc al alimentelor la conserva se refera la conservele facute in casa, cum sunt borcanele cu legume. Conform Centrului Municipal de Sanatate Publica, conservarea trebuie realizata in conditii de maxima igiena pentru ca alimentele sa nu dezvolte microorganisme periculoase.

Astfel de microorganisme apar cand alimentele nu sunt spalate si curatate bine inainte de prepararea conservei, cand nu se indeparteaza resturile de sol sau bucatile alterate.


4 Valoarea nutritiva mica


In cazul in care folosesti mazare sau fasole la conserva, un astfel de aliment are o valoare nutritiva scazuta. Este bine ca astfel de conserve sa fie consumate rar, alternandu-le cu preparatele proaspete.

In cazul unui consum major de conserve de acest tip, organismul uman este lipsit de vitamine, minerale sau proteine esentiale pentru sanatate. Este posibil ca produsele sa contina vitamine sintetice, insa acestea, ca orice produs care nu este natural, se asimileaza mai greu de catre organism si nu este la fel de sanatos.

Sursa foto: choice.com.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare