Sfaturi culinare

#gatit #aburi #culinar

Gatitul cu aburi

Gatitul cu aburi este una dintre cele mai sanatoase metode de pregatire a mancarii. Poti prepara carnea frageda (peste, pui etc), fructele de mare si aproape orice fel de leguma , fara teama ca acestea isi vor pierde din vitamine si minerale sau ca se vor sfarama.
Mancarea preparata cu aburi este perfecta pentru cei care se afla la dieta si pentru cei care isi doresc sa manance sanatos, fara grasimi.
Spre exemplu, un aliment bogat in vitamina D (carnea de peste) isi va piede din proprietati daca va fi fiert sau prajit. In schimb, prin prepararea cu aburi, acesta isi va pastra aproape in totalitate vitaminele necesare. Fierberea distruge in jur de 60% din vitaminele si mineralele unui preparat, in timp ce gatitul cu abur va lasa produsului cel putin 85% din substantele nutritive.
Gatitul la aburi este perfect pentru carnea de pui sau peste si legume, insa nu poate fi folosit pentru prepararea carnii de vita, porc sau miel.
In acelasi timp legumele si carnea preparate cu ajutorul aburilor, nu se sfarama, iar culoarea si aroma sunt mai intense decat daca acestea ar fi fost fierte, coapte sau prajite. Pentru ca preparatele sa fie foarte aromate, pot chiar sa adaugi si diverse condimente precum patrunjel, busuioc, marar etc.
Iata cateva exemple de vase de gatit cu aburi:
Vas cu aburi WestWood
Aparatul are o capacitate de 1.3 litri, trei vase transparente pentru aburire, capac transparent, functie de aburire rapida, separatoare detasabile cu lacasuri pt fiert oua, vas pentru orez, indicator luminos cu led si programator pentru 60 de minute cu alarma. Pret: 100 ron.
Steamer Tefal
Vasul cu aburi este prevazut cu un orificiu extern pentru umpplere cu apa, trei separatoare detasabile si timer cu oprire automata. Pret: 190 ron.
Aparat de gatit cu aburi de la Braun
Aparatul de gatit de la Braun are doua recipiente a cate 3,1 litri fiecare, doua compartimente pentru gatirea simultana a preparatelor, recipielt separat de 2 litri pentru orez, tavita pentru acumularea picaturilor de apa, vase separate pentru alimentele care pateaza si buton pentru cronometru (60 minute). Pret 275 ron.
In cazul in care doresti sa gatesti cu abur, insa nu ai apucat inca sa achizitionezi un produs special, poti improviza. Ai nevoie doar de o oala cu gura larga si o sita pe care sa pui leguleme si/sau carnea. Se adauga apa in oala, iar deasupra nivelului apei se aseaza sita pe care stau legumele si se lasa pana cand aburul patrunde bine alimentele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare