Sfaturi culinare

#aranjarea mesei #masa #sfaturi culinare #musafiri #masa festiva

Greseli facute de gazda la o masa cu invitati

Cand ai musafiri la masa, iti asumi o serie de responsabilitati de care trebuie sa fii constient inca de la inceput. De obicei, cand cineva se decide sa fie gazda, face acest lucru stiind ca a primi musafiri la masa inseamna a face un efort destul de mare: trebuie sa alcatuiasca un meniu, sa mearga la cumparaturi, sa gateasca, sa primeasca musafirii si sa se ocupe de ei permanent. Exista insa greseli care se repeta adesea si care, cu putin mai multa atentie, ar putea fi evitate.

Iata 5 greseli pe care le fac gazdele cand au musafiri la masa:
 

1. Aperitivele
 

Daca musafirii tai se aseaza imediat la masa, este important sa existe deja ceva de rontait: saratele , pateuri, fructe, chifle si unt sau pur si simplu aperitivele care fac parte din meniu.

Musafirii nu trebuie lasati sa astepte mult pana cand primesc antreurile, nefiind vorba despre un restaurant unde fiecare isi comanda ce doreste si asteapta pana este gata mancarea.
 

2. Bauturile
 

Bauturile nu trebuie sa lipseasca niciun moment de la masa. La sosirea invitatilor, primul lucru care poate fi facut este sa fie intrebati ce doresc sa bea, expunandu-le posibilitatile.

Apoi, pe tot parcursul mesei, gazda trebuie sa fie atenta ori de cate ori un pahar a fost golit, sa intrebe si sa reumple. Apa minerala si apa plata sunt esentiale si trebuie sa fie disponible undeva in apropierea mesei in mod permanent.
 

3. Accesorii de masa
 

Pe masa este bine sa fie asezate de la bun inceput sarea si piperul. Intotdeauna exista cel putin o persoana care le cauta. Servetele sunt esentiale, iar acestea, chiar daca sunt impartite, trebuie sa existe suplimentar, pe masa, pentru orice eventualitate. Orice tip de preparat care ar putea sau nu sa fie servit cu paine necesita un cos cu paine, pentru ca cei care doresc asa ceva sa poata avea acces rapid.
 

4. Gazda
 

Cand gazda nu s-a organizat suficient de bine si mai are de terminat cate ceva in bucatarie, musafirii se vor simti abandonati , mai devreme sau mai tarziu. Cand se face o invitatie la masa , treaba trebuie inceputa din timp, astfel incat gazda sa poata sa petreaca timpul cu musafirii ei. De asemenea, este nerecomandat ca aceasta sa nu manance alaturi de invitati. Indiferent de situatie, este politicos ca ea sa stea la masa cu acestia si sa consume ceva, chiar daca trebuie sa-si pregateasca separat mancare de regim, de post etc.

O alta atitudine gresita este cea a unei atitudini prea relaxate. Musafirii nu trebuie lasati sa se descurce singuri, sa manance din aceleasi farfurii etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare