Sfaturi culinare

#Chef Silviu Furdui #bucatarie romaneasca #sfaturi culinare

INTERVIU ACASA.RO Chef Silviu Furdui, despre greselile pe care le facem in bucatarie

Chef Silviu Furdui s-a nascut si a crescut in comuna Vorona, din nordul Moldovei. Aici s-a bucurat de o copilarie si o adolescenta intr-un mediu unde conservarea valorilor traditionale autentice si reprezentative pentru Romania sunt obligatorii.

Sunt moldovean!... Si de cate ori creez o farfurie ma intorc la originile mele. Iubesc zona in care m-am nascut, aici bucataria a fost la intersectia mai multor culturi – turca, elena, ruso-ucraineana, balcanica si chiar vest europeana. Cateodata ma amuz cat de des se vorbeste despre bucataria ardeleneasca, stiind de unde vin si istoria gastronomiei in Moldova

Pentru a crescut de mic cu dragoste pentru pamant si munca este si unul din motivele pentru care Chef Furdui opteaza, pe cat posibil, sa aleaga ingrediente achizitionate de la mici producatori locali, stiind cat de important este respectul pentru produse, preparate, farfurii si nu in ultimul rand, clienti.

Chef Silviu Furdui a mostenit pasiunea pentru gatit din familie, iar experienta in domeniul culinar si-a inceput-o de mic, gatind pentru tabere scolare, apoi a urmat un drum fara opriri pana azi cand si-a ales un loc de creatie : Muse! „La Muse ma pot exprima liber. Noaptea nu pot sa dorm pentru ca-mi vin in minte retete peste retete. Stau in bucatarie si simt ca nu-mi ajunge nici timpul nici spatiul pentru tot ceea ce-mi doresc eu sa fac !”, imi spune Chef Furdui.

Cand vorbesti de bucatarie, Chef Silviu Furdui nu se poate rezuma la putin. Cu vasta experienta in bucatarie, dupa ani de lucru si acumulat cunostinte, azi Chef Silviu Furdui pregateste sub o atenta indrumare tineri bucatari. Acesti tineri bucatari stau in spatele bancurilor de lucru in cele mai bune restaurante atat in Bucuresti cat si in tara.

(Rep.): Cel mai greu lucru in bucatarie este sa...

Chef Silviu Furdui: Sa transmiti echipei cu care lucrezi ca pasiunea in bucatarie este hrana sufletului,iar alimentatia sanatoasa este iubirea pe care o poti oferi clientilor.

Cum a fost perioada petrecuta in echipa lui Chef Florin Dumitrescu? 

A fost o introducere in bucataria moderna, m-am slefuit ca bucatar, am invatat bazele acestei bucatarii si totodata am invatat cat de important este sa ai o echipa sudata cu care sa lucrezi. 

 Este bucataria traditionala romaneasca pe cale de disparitie, in contextul influentelor internationale?

Bucataria romaneasca nu a disparut. Suntem doar acaparati de niste „trend-uri” si multi dintre noi uitam sa gatim si sa mancam romaneste. Trendurile vin si pleaca, se schimba, iar oamanii se satura si revin la dorul de casa, de farfuria romaneasca. Un bucatar bun poate aduce ingredientele romanesti, felurile romanesti in atentia publicului, printr-o exprimare moderna in farfurie. Pentru acest lucru cu siguranta, ca profesionist, ai nevoie de studiu,mult timp petrecut in bucatarie si sa-ti indragesti radacinile.

Cum ati defini bucataria romaneasca?

Nu este prima data cand spun ca bucataria romaneasca este un diamant neslefuit. Nu folosim toate resursele de care dispunem aici – influentele istorice, pamantul fertil si inca sanatos si diversitatea data de cele patru anotimpuri. Avem o varietate fantastica de ingredinte , obiceiuri si tehnici de gatit care ne-ar pune usor pe harta celor cu gastronomie bogata, dar ne este teama sa gatim cum gateam odata, sa ne intoarcem la origini.

Fac romanii greseli in bucatarie?

Nu am studiat foarte mult pe tema asta, dar cred ca cele mai raspandite greseli sunt legate de tehnica gatirii carnii. Desi suntem un popor consumator de carne inca din vechi timpuri, Romania nu se poate bucura de un loc bun in clasamentul celor ce gatesc corect carnea, orice tip ar fi ea.

Care sunt condimentele romanesti la care nu ati renunta cu niciun pret?

Cu siguranta, gustul preparatelor romanesti ar fi mai sarac daca m-as lipsi de cimbru verde, foi de dafin si usturoi. Ele, in opinia mea, formeaza o baza a gustului romanesc.

La restaurant sau acasa? Unde preferati sa luati masa?

Din pacate, multe din mesele mele zilnice le iau la restaurant, insa astept mereu cu nerabdare sa plec spre locurile natale si sa iau masa impreuna cu familia.

Barbati vs femei in bucatarie. Atu-urile fiecarora...

Atat femeile, cat si barbatii isi au locul intr o bucatarie profesionista. In fiecare echipa am avut cel putin o femeie. Ele imi ofera o siguranta mai mare atunci cand sunt in jurul meu si al echipei pentru ca sunt mult mai responsabile. Barbatii in schimb sunt motorul bucatariei, ei sunt dispusi la efort, barbari in unele cazuri si foarte bine organizati.

Ce criterii trebuie sa indeplineasca un preparat de top?

Un preparat de top trebuie sa fie intai de toate corect si mai apoi dedicat timpurilor noastre. Se vorbeste mult acum despre bucataria romaneasca reinterpretata...e frumos, dar ceva lipseste, inca nu are stralucire, profesionistii uita sa se intoarca la radacinile lor, se rezuma doar la o executie corecta si uita ce trebuie de fapt sa exprime, se rezuma la cate un fel (sarmale, ciolan cu fasole..) dar uita o intreaga istorie gastronomica a poporului nostru.

Ce preparat v-a pus mereu in dificultate?

 Preparate sa ma puna in dificultate...nu sunt. Ceea ce ma pune in dificultate este clientul care nu are deschidere cand vine vorba de preparate, de gusturi si mai ales clientul care are retineri atunci cand pronunti leurda, stevie si urzici, dar prefera sa bea sucurile acelea de detox din apio, bok choy, ghimbir si alte minunatii. Uitam ca suntem intr-o tara cu patru anotimpuri si primavara este o perioada de detox normala pentru noi, gastronomia noastra avand o gama larga de preparate dedicate acestei perioade bazata pe ingredientele de sezon, adica multe verdeturi proaspete si bogate in vitamine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare