Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #jamie oliver #gratar #bucatari celebri #sfaturi gratar

Jamie Oliver te invata cele 6 secrete ale unui gratar reusit!

Jamie Oliver nu concepe vara fara gratar si fara preparate savuroase gatite in aer liber. Pe langa factorul distractie, care este asigurat de cateva beri reci si prieteni imprejur, Jamie sustine ca exista si cateva secrete care transforma friptura la gratar intr-un preparat desavarsit. Iata care sunt cele mai importante trucuri la care recurge Jamie pentru a oferi un gust savuros carnii la gratar, dar si prin care-si reduce semnificativ munca in prepararea acesteia!

1. Foloseste lemn sau carbuni

Evita gratarele cu gaz, intrucat nu vor oferi niciodata aceeasi aroma fripturii pe care o dau carbunii sau lemnele. Primul secret al unui gratar reusit consta in "combustibilul" folosit pentru prepararea lui.

2. Pregateste corect jarul

Prepararea unei fripturi delicioase la gratar necesita multa rabdare, sustine Jamie. Indiferent ca folosesti lemne sau carbuni, este important sa astepti pana cand focul se stinge complet si ramane doar jarul, pentru a pune carnea pe grill.

3. Nu investi in echipamente scumpe

O friptura reusita nu depinde de pretul pe care-l dai pe ustensile. Potrivit lui Jamie, nu trebuie sa investesti sume enorme in echipamentul pentru gratar, ci doar sa faci alegeri inspirate si sa te asiguri ca dispui de toate ustensilele necesare pentru ca prepararea gratarului sa devina o placere.

4. Tine la indemana toate ustensilele de care ai nevoie

Mai important este sa fii dotat cu tot ce-ti trebuie la indemana, astfel incat prepararea carnii sa fie mai usoara si sa fii in siguranta in preajma focului: perie pentru curatat grillul, furculita cu coada lunga, spatula, cleste pentru gratar cu coada lunga, stropitoare cu apa, manusi termorezistente etc.

5. Scoate carnea din frigider inainte cu aproximativ o ora

Prepararea carnii la gratar este adesea o munca migaloasa si consumatoare de timp. Insa Jamie detine secretul scurtarii acestui proces si al prepararii mai rapide a fripturilor. Cheful britanic recomanda scoaterea carnii din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a o pune pe gratar. Carnea la temperatura camerei se prepara mult mai repede decat atunci cand este pusa pe grill direct din frigider.

6. Verifica daca friptura este gata cu ajutorul unei frigarui

Jamie a intuit ca problema celor mai multe persoane care se aventureaza in prepararea fripturii la gratar este sa-si dea seama cand este carnea gata, mai ales in cazul bucatilor foarte groase. Simpaticul bucatar ne impartaseste metoda lui de verificare a fripturii. Acesta sustine cel mai simplu mod de a verifica daca o bucata de carne este gata este prin introducerea unei frigarui de lemn sau metal in partea cea mai groasa a fripturii. Se lasa aproximativ zece secunde. Dupa acest interval, se scoate frigaruia, iar partea care a stat in carne se atinge usor de buza de jos sau de incheietura mainii. Daca frigaruia este rece sau calduta, inseamna ca friptura nu s-a patruns si ca mai trebuie lasata pe gratar. Daca este insinsa, inseamna ca friptura este gata pentru a fi savurata.

Sursa foto: keengardener.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului