Sfaturi culinare

#peste #jamie oliver #peste proaspat #cum alegi peste proaspat #cumparaturi peste

Jamie Oliver te invata cum sa alegi peste proaspat. Iata la ce trebuie sa fii atent mereu cand il cumperi!

Pestele este unul dintre alimentele care trebuie sa se regaseasca in meniul oricarei persoane de cel putin doua ori pe saptamana. Insa cumpararea pestelui proaspat nu este o indeletnicire pentru oricine. Multe persoane nu reusesc sa-si dea seama daca produsul este cu adevarat proaspat, asa cum scrie pe eticheta, sau daca este doar o pacaleala si risca astfel sa se imbolnaveasca de pe urma consumului lui. Jamie Oliver te invata cum sa alegi cel mai proaspat peste, oferindu-ti cateva trucuri de care sa tii cont la cumparaturi!

 

Ochii

Arunca o privire la ochii pestelui, care iti ofera primul indiciu in privinta prospetimii lui. Daca sunt incetosati sau acoperiti de o pelicula fina, albicioasa, atunci pestele nu este atat de proaspat pe cat il lauda comerciantii. Ochii pestelui proaspat trebuie sa fie clari, limpezi si curati, nu tulburi.

Solzii

Solzii sunt o alta parte a pestelui care iti ofera indicii pretioase legate de calitatea produsului pe care urmeaza sa il cumperi. In primul rand, aspectul lor trebuie sa fie unul lucios si curat si sa aiba nuante metalice. In al doilea rand, incearca sa desprinzi unul cu mana. Daca se desprinde greu, este proaspat, insa daca iese abia ce ai pus mana pe el, inseamna ca pestele a fost prins de ceva timp si ca a intrat in procesul de alterare.

Carnea (pielea)

In cazul in care ai in fata un peste deja curatat de solzi si nu ii mai poti folosi drept criteriu de selectie, este indicat sa inspectezi pielea si carnea acestuia, sustine Jamie. Culoarea pielii trebuie sa fie uniforma, fara pete, iar carnea ferma si elastica. Daca apesi cu degetul in abdomenul pestelui, acesta ar trebui sa revina imediat la forma initiala. In cazul in care carnea este moale, inseamna ca pestele este alterat.

Branhiile

Daca urmeaza sa cumperi un peste intreg, Jamie te sfatuieste sa arunci o privire la branhiile acestuia inainte de a pune banii jos. Daca sunt roz sau rosiatice, inseamna ca este proaspat, insa daca au inceput sa capete o nuanta caramizie, inseamna ca pestele a intrat deja in procesul de alterare.

Mirosul

Mirosul este cel care iti ofera cel mai clar indiciu asupra prospetimii pestelui pe care intentionezi sa il cumperi. Chiar daca mirosul in sine de peste nu este placut, cel de peste alterat este de doua-trei ori mai puternic si intepator. Pestele proaspat trebuie sa emane un miros nu foarte pregnant.


Sursa foto: Kucastil.rs

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului