Sfaturi culinare

#melasa #sfaturi culinare

Melasa NU trebuie sa devina un biocombustibil

Melasa reprezinta un lichid vascos, negru, care este produs in urma proceselor de rafinare a trestiei si sfeclei de zahar. In acest moment, melasa reprezinta o materie prima folosita la scara larga in industria alimentara si cea a furajelor pentru hrana animalelor. In tarile din Uniunea Europeana, o regasim in principal in fabricarea drojdiei, deci, mai ales, in industria panificatiei si in cea a berii si a vinului, dar se foloseste si la procesul de productie al acidului citric. In cantitati mai mici, dar in produse importante din punct de vedere cultural, se foloseste ca atare in cofetarii, in prepararea biscuitilor belgieni si danezi, spre exemplu. Sa nu uitam de hrana animalelor, unde melasa este un ingredient principal, cu o multime de beneficii pentru industria agricola.

De ce suntem ingrijorati?

Pentru ca, de curand, Uniunea Europeana a propus sa incurajeze masiv utilizarea melasei ca biocombustibil, pozitionand-o pe lista materiilor ce pot sta la baza acestora si neglijand faptul ca este un aliment. Astfel, prin adoptarea acestor norme, Uniunea Europeana incalca principiile conform carora materiile prime cu o valoarea adaugata ridicata in alimente si furaje trebuie sa fie folosite pentru aceste domenii, in primul rand.

Totodata, melasa este un element a carui lipsa se simte din ce in ce mai mult in Uniunea Europeana, drept pentru care se importa cate un milion de tone anual. Astfel, o reducere suplimentara a acesteia ar avea urmari drastice, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, aproximativ 3.100 de oameni lucreaza in procesele de procesare a melasei, iar numarul lor ar scadea drastic. In al doilea rand, ar fi necesare mari importuri de drojdie, ceea ce inseamna ca si in acest sector forta de munca va fi destabilizata. In cel de-al treilea rand, pretul drojdiei. al tuturor preparatelor care o folosesc, al furajelor pentru animale si, de aici si al carnii, ar creste simtitor.

Ce solutie propunem?

Grupul Lesaffre crede cu tarie ca un ingredient ce este folosit in industria alimentara, umana sau animala, nu ar trebui folosit in industria biocombustibililor. De aceea, sustinem initiativa www.molassesforfood.eu si cerem eliminarea melasei din lista materiilor prime promovate pentru producerea de biocombustibili.

In acelasi timp, amintim fapul ca Lesaffre sustine, asa cum a sustinut tot timpul, orice politici care ajuta mediul inconjurator. Asadar, sustine si dezvoltarea de biocombustibili din reziduuri si incurajarea folosirii lor, atata vreme cat alte industrii importante nu au de suferit.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare