Sfaturi culinare

#meniu de boboteaza #boboteaza

Meniu de Boboteaza

Masa de Boboteaza este un prilej de bucurie pentru majoritatea romanilor care sarbatoresc Botezul Domnului , iar traditia cere ca, dupa participarea la slujba religioasa legata de aceasta zi importanta, sa se ia masa in familie, cu anumite feluri de mancare.

Botezul Domnului se mai numeste Epifanie , termen provenit din greaca veche, care semnifica aparitia lui Dumnezeu. Isus a fost botezat atunci in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul , iar momentul a prevestit moartea si invierea lui Isus.
De atunci, romanii sarbatoresc ziua de Boboteaza de sute de ani si semnificatia ei este legata de sfintirea apelor, Boboteaza fiind una dintre cele mai importante traditii crestinesti.

Este bine de stiut ca in ziua de 6 ianuarie, cand se sarbatoreste Boboteaza, nu exista nici un fel de restrictii culinare, din punct de vedere religios.

Exista mai multe obiceiuri legate de aceasta zi. Apa sfintita in aceasta zi de catre preot de transforma in agheasma si rezista curata si intacta pentru tot restul anului, transformandu-se in leac pentru boli si protejandu-ne de spiritele rele.

In anumite zone din tara, unde casele se afla in apropierea unei ape, feciorii sar in apele inghetate pentru a recupera o cruce de lemn aruncata de preot si a o aduce in siguranta la mal, dovedinu-si astfel barbatia, rezistenta si curajul. Se mai spune ca cel care ajunge primul la cruce si o aduce la mal, va avea parte de un an rodnic si va avea noroc.

In alte zone, tinerele fete necasatorite isi pun un fir de busuioc sfintit sub perna si sunt foarte atente la ceea ce viseaza in noaptea respectiva deoarece se spune ca-si viseaza ursitul.

De asemenea, se spune ca este pacat sa speli in ziua de Boboteaza si sa dai ceva cu imprumut.

Felurile traditionale care se consuma in ziua de Boboteaza sunt piftie, grau fiert si vin rosu.
 

Graul fiert
 

Consumarea unei fierturi de grau reprezinta modalitatea ideala de detoxifiere dupa masa bogata in carne de porc din perioada sarbatorilor de Craciun. Graul trebuie bine spalat si apoi fiert intr-o apa in care se poate pune zahar, vanilie sau scortisoara obtinand un fel de mancare asemanator cu orezul cu lapte.
 

Piftia
 

Piftia cea mai buna se face dintr-un cap de porc, dar si picioare, pulpa si sorici. Toate se pun la fiert timp de cateva ore impreuna cu legumele pana cand carnea se desprinde de pe os.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului