Legumele sunt ingrediente comune in orice bucatarie, insa datorita diversitatii acestora, precum si a numeroaselor modalitati de preparare, este greu sa alegi cea mai buna si mai sanatoasa metoda de a le gati. Scopul final este acela de a avea legume gatite care arata bine, cu o textura, culoare si aroma atractive.
1. Alege legumele
Daca alegi legume de sezon, valorea nutritiva si aroma sunt la cote maxime. Prin urmare, nu va fi nevoie de eforturi mari pentru a obtine din ele o mancare delicioasa.
2. Cat timp gatesti legumele
Cu exceptia retetelor unde legumele trebuie sa stea mult timp pe foc, evita sa le gatesti prea mult. Respecta timpul precizat in reteta. Legumele sunt mai gustoase cat raman inca usor crocante, iar culoarea este stralucitoare.
3. Cu ce amesteci legumele
Foloseste sosuri usoare si sanatoase, care sa nu acopere aroma legumelor. Poti face sosuri gustoase din putin suc de lamaie si ulei. Pentru ca mancarea pe baza de legume sa fie mai aromata si mai nutritiva, amesteca legumele cu plante aromatice .
4. Metode de a gati legumele
Prajirea legumelor pastreaza aroma si culoarea acestora. Taie-le in bucati mici si amesteca constant in tigaie. Pentru rezultate mai bune, incinge tigaia inainte sa pui legumele si apoi prajeste-le rapid. Foloseste putin lichid, precum supa de pui, ulei sau un amestec de supa cu condimente. Uleiul de masline este mai sanatos decat cel de floarea-soarelui. Legumele trebuie sa fie crocante si lucioase.
Pentru a coace legumele, se foloseste caldura la temperaturi mari. Pentru a evita deshidratarea legumelor, acestea pot fi unse cu putin ulei inainte de preparare.
Pentru a face legume sote, trebuie sa prepari la foc mic mai mult timp.
Legumele la aburi permit pastrarea nutrientilor. Taie legumele in bucati de dimensiuni asemanatoare si foloseste un steamer mai mare. Prin gatitul la aburi, economisesti cel putin un sfert din apa folosita in mod obisnuit pentru a gati legumele.
Poti opari morcovi, fasole verde, conopida, broccoli sau sparanghel . Marineaza apoi legumele oparite intr-un sos vinaigrette si serveste-l rece. Broccoli si conopida oparite pot fi folosite cu succes pe post de aperitive, pe un platou cu verdeturi . Patrunjelul si busuiocul oparite se pun intr-un blender, alaturi de ulei de masline si usturoi pentru a obtine un sos pesto delicios.
Sursa foto: eurocharity.gr