Sfaturi culinare

#legume #gatit #abur #oala sub presiune

Oala sub presiune: cum o folosesti in bucatarie

Oala sub presiune te ajuta sa gatesti rapid, cu putina apa si grasime. In acelasi timp, alimentele gatite isi vor pastra o buna parte din valoarea lor nutritiva. Oala de gatit sub presiune te ajuta sa economisesti jumatate din energia folosita pentru gatit si pana la 70% din timpul necesar unui gatit obisnuit.

Ce gatesti cu oala sub presiune

Oala de gatit sub presiune este recomandata pentru retetele cu un timp lung de preparare. Astfel, cu oala sub presiune se pot face tocanite, supe, ciorbe, stufat etc. De obicei, oala sub presiune este folosita pentru a fierbe foarte bine carnea de vita, porc, oaie, dar si carnea de pasare, musaca, friptura, fasole cu afumatura.

Nu se pot face in oala de gatit sub presiune mancaruri pe baza de ingrediente care necesita un timp exact de preparare sau mancarurile care se gatesc repede, cum sunt merele si pestele.

Foloseste oala sub presiune corect

Ingredientele care se pun in oala nu trebuie inghesuite. In caz contrar, se astupa valva de siguranta a cratitei.

Pentru ca mancarea sa se faca in oala cu presiune, este nevoie de lichid, insa nu mult. Apa se toarna in asa fel incat sa nu acopere supapele pentru aburi. In acest fel se impiedica cresterea exagerata a presiunii din oala.

Respecta timpul pentru gatitul alimentelor. In oala sub presiune, carnea de pui poate fi gata in numai 5 minute, in timp ce carnea de vita are nevoie de 50 de minute. Este important sa respecti timpii pentru ca vitamintele, mineralele si fibrele sa se pastreze intr-o proportie cat mai mare in mancare.

Fierberea sub presiune se face la foc mic. Flacara se da la minim cand supapa oalei elibereaza aburul din interiorul vasului.

Asteapta ca suieratul specific oalei sub presiune sa inceteze. In acel moment, presiunea din interiorul oalei este aceeasi cu cea din exterior si capacul poate fi deschis.

Beneficiile oalei sub presiune

Oala sub presiune economiseste timpul de gatit cu pana la 70%, in functie de alimentele gatite si pastreaza substantele nutritive in mancare.

Multa lume foloseste oala de gatit sub presiune pentru a face atat felul intai, cat si felul al doilea. La felul intai se pregateste o supa sau o ciorba, in timp ce la felul al doilea se serveste friptura cu legume sau cu o garnitura aromata cu o parte din supa de baza.

Foto: guardian.co.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare