Sfaturi culinare

#istorie pizza #pizza

Pizza, din Grecia Antica pana in prezent

Istoria pe care o are pizza este lunga, complexa si nesigura. Unele opinii sustin ca in secolul al XVII-lea a inceput sa se prepare ceea ce azi numim pizza in orasul italian Napoli. Initial a fost vorba despre o placinta cu rosii, o reteta la care prin 1889 s-a adaugat branza. Astazi, pizza este un preparat foarte popular si in Bucuresti, de exemplu, poti comanda pizza non-stop. Dar inainte?

Se spune ca pe vremea regelui Ferdinand I, regina a interzis sa se manance pizza in instanta de judecata. La randul sau, regele se deghiza si mergea intr-un cartier sarac din Napoli pentru a se bucura de acest preparat pe care il gasea delicios. In cele din urma, regele si-ar fi marturisit pasiunea pentru pizza si aceasta s-a bucurat de un mare succes in Italia. Cu toate acestea, cel mai probabil, istoria acestui preparat culinar pe care multi il iubesc a inceput odata cu utilizarea painii de catre omenire. Exista dovezi ca in Grecia Antica (leaganul painii plate), se mancau niste placinte plate decorate si servite cu ierburi, condimente, usturoi si ceapa.

Cert este ca in zilele noastre nu este nevoie sa luam un avion spre Napoli pentru a ne bucura de o pizza buna, autentica, pentru ca si in tara avem pizzerii in care gustul preparatelor este pus pe primul loc. In Bucuresti, de exemplu, este suficient sa faci o comanda si sa ti se livreze pizza la usa, oriunde te-ai afla. De fapt, in orice mare oras al tarii te poti bucura de livrare pizza non-stop.

Pizza este un aliment simplu, aluatul sau fiind preparat din faina de grau si acoperit de diverse ingrediente - de obicei, se prepara intr-o forma circulara si se portioneaza. Este unul dintre cele mai solicitate produse fast-food la nivel mondial (impreuna cu burgerii), care a plecat de la Napoli in restul Italiei, pentru a cuceri ulterior lumea. De-a lungul timpului reteta de pizza a suferit numeroase modificari. De exemplu, Lahme bi Ajeen este o versiune libaneza. Sau delicioasa Calzone cu originile in Italia.

Mai mult, diferite retete de pizza au fost asociate cu personalitati marcante ale vremurilor de odinioara. De exemplu, atat de cunoscuta si prezenta pe meniurile pizzeriilor, Pizza Margherita a fost dedicata Reginei Margherita, sotia regelui Umberto I si prima regina a Italiei. Se spune ca aceasta pizza a fost pregatita pentru prima data in 1861 pentru a sarbatori semnarea unificarii Italiei de catre regele Umberto I si sotia sa Margherita. Din 3 pizza diferite care i-au fost prezentate, regina a ales-o pe cea care simboliza steagul tarii prin ingredientele sale: busuioc verde, mozzarella si rosii.

Azi, pizza a devenit un aliment international, care se pregateste extrem de repede. Inca de la inceputurile sale, pizza a fost un produs alimentar usor de adaptat la nevoile si cerintele fiecarei regiuni, asa a ramas si azi Aceasta poate fi simpla sau complexa, potrivita atat gusturilor rafinate, cat si celor simple.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului