Sfaturi culinare

#culinar #bucatarie #condiment #planta aromatica #planta #rozmarin

Rozmarinul, una dintre cele mai aromate plante

Rozmarinul este o iarba aromatica, indragita de multi bucatari datorita gustului pe care il ofera chiar si celor mai fine preparate. Este o planta care poate fi cultivata atat in aer liber, cat si in interior, mai ales ca primavara si toamna infloreste (are flori albastre) si poate fi luata drept o planta decorativa.
Cum arata rozmarinul
Rozmarinul are frunzele asemanatoare cu tepii bradului sau a pinului, iar florile sale sunt albastre, mov sau roz.
Ce gust are rozmarinul
Planta are o aroma asemanatoare cu cea a eucaliptului, usor amaruie.
Unde se gaseste
Rozmarinul se gaseste in orice supermarket, sub forma de planta uscata si faramata (la plicuri, de obicei) sau la raionul de plante si legume proaspete, in pungute.
Utilizare culinara
Din punct de vedere culinar, frunzele de rozmarin pot fi utilizate atat proaspete, cat si uscate sau fierte (planta nu isi pierde aroma chiar daca este indelung fiarta).
Aceasta ofera o aroma deosebita cand se combina cu carnea de peste, miel sau de pui. Nici legumele fierte nu sunt mai prejos cand sunt aromatizate cu frunze de rozmarin. Cartofii fierti, spre exemplu, sau vinetele, dovleceii si rosiile rumenite in ulei de masline, au un gust desavarsit daca sunt presarate cu cateva frunze uscate de rozmarin.
Carnea de pui fripta la gratar, are un gust excelent daca in momentul in care sta deasupra focului se acopera cu o crenguta din planta aromatica . Acelasi efect se poate obtine daca peste lemnele sau carbunii care ard se presoara cateva frunze de rozmarin.
Totusi, rozmarinul este una dintre cele mai aromate plante, asa ca nu trebuie utilizat in cantitati mari.
Depozitare
Rozmarinul proaspat se tine intr-o punga de plastic, inchisa ermetic sau intr-un pahar cu apa, la frigider, iar pentru a se usca, se atarna cu frunzele in jos, intr-un loc uscat si insorit (de preferat primavara).
10 retete culinare cu rozmarin

  • friptura de miel cu rozmarin
  • Cartofi noi la cuptor cu rozmarin
  • Pui cu rozmarin
  • Friptura de porc la gratar cu rozmarin
  • Salau la cuptor cu rozmarin
  • Merlucius cu rozmarin
  • Crab la cuptor cu rozmarin
  • Foccacia cu rozmarin
  • Cartofi cu sunca si rozmarin
  • Friptura de miel marinat cu rozmarin.
  •   2009-05-20
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Popa

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii