Sfaturi culinare

#greseala #greseli in bucatarie #bucatarie #gatit #bucatar #vas #cuptor

Sapte dintre cele mai intalnite greseli in bucatarie

Fie ca esti un bucatar cu experienta, fie incepator intr-ale bucatariei, mai mult ca sigur ai facut, chiar si pentru o singura data, o greseala in bucatarie. Asta nu inseamna ca nu esti priceput, ci doar ca fie nu ai stiut, fie ai ignorat acest aspect, al erorilor care apar in bucatarie.

Iata cele mai des intalnite greseli care apar in acest loc special din casa ta:

1. Gatesti sau cumperi mai mult decat este necesar

Majoritatea gospodinelor isi fac aprovizionarea pentru urmatoarele zile la sfarsitul saptamanii, in week-end. Acest lucru poate parea o reteta sigura pentru a trece cu bine peste zilele care vin, insa cei care aplica aceasta metoda uita un lucru: acela ca legumele si fructele isi pierd odata cu timpul si din proprietati, din vitamine, minerale si substantele nutritive.

De aceea, cel mai indicat este sa cumperi cantitati mai mici de legume si fructe proaspete, de mai multe ori pe saptamana. Iar in cazul in care nu reusesti sa ajungeti la piata sau la magazinele de unde va faceti aprovizionarea cu produse proaspete, poti pune la congelator fructele si legumele pentru a le pastra pana in momentul in care le vei gati.
2. Pui alimentele in vase transparente
Exista anumite alimente care se oxideaza in prezenta luminii, unul dintre acestea fiind laptele, care isi pierde din vitamine odata cu intrarea in contact cu lumina, datorita unui proces numit foto - oxidare . Acest proces afecteaza si alimentele care au la baza cerealele.

Cea mai buna solutie pentru a impiedica oxidarea este depozitarea produselor precum laptele sau cele pe baza de cereale in vase de carton sau sticla inchise la culoare, in spatii in care nu au cum sa ia contact cu lumina.
3.Incalzesti prea mult sau nu incalzesti deloc vasul de gatit si cuptorul

De multe ori, din graba sau pentru ca nu realizam importanta fiecarei etape in parte, punem tigaia sau cratita pe foc si punem imediat in ea uleiul sau apa. Uitam insa ca, asa cum un cuptor are nevoie de o pre-incalzire inainte de a pune in el tava cu mancarea pe care vrem sa o gatim, asa si vasul de gatit are nevoie de un astfel de “tratament”.

Insa, atentie: tigaia in care se prajesc puiul sau ciupercile trebuie sa fie fierbinte atunci cand se adauga uleiul sau direct legumele, pentru ca altfel alimentele adaugate vor lasa un suc, datorita caruia gustul final nu va mai fi acelasi cu cel dorit.

De asemenea, va trebui sa fii atent  si la incalzirea excesiva a vasului, pentru ca astfel vei arde mancarea, sau, in cel mai bun caz, o vei avea cu un gust nu prea bun.
Sfat: cea mai buna metoda de a masura cat de incalzit este vasul de gatit este prin picurarea de apa in el atunci cand acesta se afla pe foc. Daca apa se evapora si dinspre tigaie se aude o sfaraiala, atunci a ajuns la temperatura potrivita pentru a se adauga in ea uleiul si restul alimentelor. Atentie insa, nu pune apa daca ai pus deja ulei in tigaie!
4.    Amesteci incontinuu in mancare

Foarte multi dintre cei care gatesc amesteca tot timpul in mancare, desi reteta nu le precizeaza acest lucru. Acest lucru este de foarte multe ori o greseala pentru ca amestecatul continuu in vasul cu mancare, care presupune implicit ridicarea capacului de pe tigaie sau cratita sau deschiderea usii cuptorului, coboara temperatura la care mancarea ar trebui sa se gateasca pentru a ajunge la gustul dorit.

O astfel de procedura nu numai ca intarzie procesul de gatit, dar si scade calitatea mancarii pentru ca odata cu aburii care ies din oala, ies si aromele din mancare, si temperatura de care aceasta are nevoie ca sa se faca. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa lasi mancarea nesupravegheata, ci doar sa urmezi etapele prevazute de reteta. De asemenea, daca in reteta se precizeaza ca in timpul prepararii trebuie sa amesteci in mod constant in mancare, atunci fa-o, insa nu tot timpul.
5. Nu citesti reteta
Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli in bucatarie . Multi dintre cei care gatesc nu citesc/recitesc reteta inainte de a se apuca de treaba, lucru care le stirbeste din rezultat.

Marii bucatari spun ca este indicat sa te familiarizezi de fiecare data cu reteta pe care o vei gati, astfel incat sa nu gresesti ordinea in care pui ingredientele, cantitatile acestora sau si mai rau, sa uiti vreun ingredient.
6. Nu gusti mancarea in timp ce o gatesti
Unii dintre cei care gatesc nu isi gusta mancarea. Acest lucru este o greseala, sau cel putin asa spun marii bucatari, care compara acest lucru cu pictatul fara sa te uiti la opera pe care o realizezi.

Insa cum gustul este principalul aspect pe care trebuie sa-l urmaresti atunci cand intri in bucatarie, ar trebui sa gusti mancarea in timp ce se gateste macar de doua ori, mai ales dupa ce ai adaugat toate ingredientele si condimentele si le-ai lasat sa fiarba putin.
7. Te incapatanezi sa urmezi exact timpii retetei desi gatitul in sine arata altceva

Aceasta greseala se refera la faptul ca multi dintre cei care gatesc tin ”cu dintii” de prevederile retetei desi observa ca ceea ce se intampla in vasul de gatit le spune altceva.

De aceea marii bucatari ii sfatuiesc pe cei care intra in bucatarie sa fie atenti/e mai ales la ce se intampla in vasul de gatit, pentru ca se poate ca un timp de 15 minute, prevazut de o reteta pentru peste sa conduca la arderea mancarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului