Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #fondue de branza #fondue

Secretele celui mai bun fondue de branza

Un fondue de branza este ca o calatorie culinara pana in Elvetia, tara de origine. Primele retele de branza fondue dateaza inca din secolul al XVII-lea si erau cunoscute sub denumirea de "Kass mit Wein zu kochen". Intre timp, preparatul a fost imbunatatit, i s-au adaugat diferite arome, iar acum toata lumea ii spune simplu "fondue", de la frantuzescul "fondre", care inseamna "a topi".

Multa lume evita sa prepare fondue de branza acasa, deoarece, desi pare foarte simplu, el necesita ceva pricepere, cunoasterea catorva trucuri, dar si alegerea unor ingrediente potrivite.

Alege branzeturile ideale pentru fondue

Nu orice sortiment de branza este bun pentru a obtine constistenta cremoasa de fondue. De fapt, daca alegi o branza care nu se topeste sau care este atat de secata de grasime incat incepe sa scartaie intre dinti, tot fondue-ul tau va fi un fiasco.

In general, chefii aleg sa combine doua sortimente de branza pentru un fondue aromat si consistent. Iata cateva sortimente cu care nu dai niciodata gres:

  • Cheddar
  • Emmentaler
  • Monterey Jack
  • Gruyere
  • Fontina

Stropeste branza fondue cu vin alb sec

Pentru a se lega si a dobandi acea constistenta cremoasa, branza fondue are nevoie de un lichid acid, iar vinul si-a demonstrat calitatile in acest sens. Cel mai bun este vinul alb sec, insa daca nu vrei sa folosesti alcool, il poti inlocui cu suc de lamaie.

Adauga amidon sau faina pentru a ingrosa preparatul

Orice fondue de branza are nevoie de un agent de ingrosare. Poti folosi amidon alimentar sau faina, insa prima varianta este mai buna, deoarece se integreaza mai repede in preparat.

Razuieste branza si topeste-o la foc mic

Pentru a-ti usura munca, dar si pentru a diminua timpul de preparare, este recomandat sa razuiesti branza si sa o adaugi treptat in vas. De asemenea, un alt secret al unui fondue perfect este sa folosesti cea mai mica treapta a ochiului de aragaz, pentru ca branza sa se topeasca lent si sa devina cremoasa. Nu trebuie ca branza fondue sa dea in clocot, deoarece isi poate pierde din aroma, iar textura i se poate schimba.

Adauga usturoi pentru o aroma irezistibila

Usturoiul este nelipsit din branza fondue facuta ca la carte. Pentru un gust sublim, poti unge doar marginile vasului cu usturoi, insa pentru un gust mai puternic, este bine sa adaugi 2 catei de usturoi bine zdrobiti direct in fondue. In functie de preferinte, poti aromatiza fondue-ul cu diverse condimente.

Serveste branza fondue cu paine, cartofi copti, legume fierte sau chiar cu fructe.

Sursa foto: desertlivingtoday.com, vanykitchenwilldo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului