Sfaturi culinare

#mancare #ornat #decorat

Sfaturi pentru decorarea mancarii

Unul dintre primele lucruri pe care le observi la o mancare este aspectul. Dupa ce ai gatit mancarea, inainte de a o servi, trebuie aranjata pe farfurie, pentru a avea un look cat mai atractiv. Decorarea mancarurilor inainte de servire este o adevarata arta, a carei margini sunt doar limitele imaginatiei. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi atunci cand decorezi mancarea.
 

Foloseste pentru ornat produse care sa poata fi mancate
 

Decoreaza mancarea cu legume si fructe proaspete, carora le poti adauga oua fierte, felii de sunca sau salamuri. Principala conditie pe care trebuie sa o indeplineasca este aceea de a fi bune pentru mancat direct.
 

Alege legume si fructe care se se potriveasca unele cu altele si cu celelalte ingrediente din mancare
 

Tine cont de combinatiile de ingrediente pe care le-ai folosit la gatit pentru a putea sa ornezi mancarea cat mai inspirat. De exemplu: carnea se potriveste cu morcov crud, cu salata sau alte frunze de verdeata ( laptuca , menta), salatele si mancarurile cu fructe de mare se pot orna si cu felii de lamaie, portcocala, avocado, castravete etc.
 

Cauta legume de culori care sa se potriveasca cu cele ale mancarurilor
 

Combina culorile alimentelor folosite pentru ornat cu cele din mancarea pe care o ornezi in asa fel incat sa obtii un efect placut pentru ochi. Modul in care amesteci culorile va fi cel pe care il aplici si in viata de zi cu zi. Poti incerca insa si combinatii inedite, cu singura conditie ca efectul obtinut sa fie unul placut pentru ochi. Pentru ca sa nu uitam, primul principal receptor al mancarurilor din farfurie este ochiul.
 

Nu folosi cantitati mari de “ ornamente ”
 

Cea mai buna sintagma pentru a descrie cele mai frumoase mancaruri este “putin si de calitate”. Nu pune multe decoratiuni pentru ca poti obtine exact efectul opus celui pe care ti-l doresti. Unele mancaruri arata cel mai bine in felul lor natural de a fi, asa ca nu le incarca cu prea multe ornamente.
 

Ai grija la aranjamente
 

Fa-ti o schema a modului in care iti doresti sa arate mancarea dupa ce o vei orna si foloseste-te de ea atunci cand te apuci de treaba. Urmeaza niste linii clare, astfel incat sa nu distraga atentia de la mancare, ci sa o ajute sa se concentreze spre aceasta. Iar daca marginile sau peretii exteriori ai farfuriei au fost murdariti in timpul ornarii, sterge-i inainte de a aseza farfuria pe masa.
 

Pregateste ornamentele pentru mancare dinainte
 

Dupa ce ai decis ce vei folosi pentru a decora mancarea, pregateste cele necesare pentru ca dupa ce ai asezat mancarea pe farfurie sa o poti orna rapid. Aceasta operatiune nu ar trebui sa dureze prea mult ca sa nu se raceasca mancarea.
 

Invata sa faci diverse modele pe legumele pe care le vei folosi pentru ornat
 

Cumpara-ti diferite ustensile care te ajuta sa tai legumele sub diferite forme care sa te ajute la ornat. Foloseste instructiunile oferite in pachetul cu ustensile, dar si diferite site-uri online pentru a invata cum sa le tai cat mai frumos si atractiv.
 

Foloseste farfurii mari pentru ca mancarea sa nu aiba un aspect ingramadit
 

Atunci cand te pregatesti pentru decorarea mancarii, vezi mai intai ce forma si care va fi suprafata pe care o va ocupa mancarea. Apoi alege farfuria pe care o vei servi in asa fel incat sa mai ai loc si pentru ornamente, avand grija sa nu obtii un efect de mancare ingramadita.

 

  •   2010-08-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii